• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Комітет Верховної Ради: як зробити житло доступним для людей

Комітет Верховної Ради: як зробити житло доступним для людей

Комітет Верховної Ради: як зробити житло доступним для людей

Сьогодні, 6 вересня, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Засідання відбулося під головуванням народного депутата України, першого заступника голови Комітету Дмитра Андрієвського та за участю заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Льва Парцхаладзе. Члени Комітету і запрошені обговорили проблемні аспекти житлового будівництва, які потребують законодавчого врегулювання.

VRU Lev Partshaladze

У своєму виступі Лев Парцхаладзе, зокрема, звернувся до народних депутатів з проханням передбачити при розгляді проекту Державного бюджету України на 2018 рік кошти для фінансування державних житлових програм, які впроваджує Держмолодьжитло.

Сергій Комнатний, своєю чергою, наголосив, що відсутність у громадян можливостей придбання житла на доступних умовах породжує суттєві демографічні ризики. Цим ризикам повинно запобігти впровадження державних житлових програм, якими опікується Держмолодьжитло. Сьогодні фінансування зазначених програм здійснюється переважно за рахунок місцевих бюджетів. «За те, що ці програми виконуються, велика подяка мерам міст і керівникам областей від сотень учасників АТО, багатодітних родин, інших пільговиків, які вже отримали чи незабаром отримають ключі від власних осель», - зазначив очільник Держмолодьжитла.

Komnatny SO VRU

Разом з тим, наголосив він, місцеві бюджети не в змозі забезпечити житлом більшість із тих, хто цього гостро потребує. Щоб вирішувати це питання у масштабах країни, необхідна дієва участь держави в забезпеченні доступу українців до житлових програм.

 Тому Сергій Комнатний звернувся до народних депутатів – членів профільного Комітету з проханням підтримати врахування бюджетних запитів Держмолодьжитла при розгляді проекту Державного бюджету на 2018 рік.

Позиція членів профільного Комітету, зокрема, конструктивні пропозиції народного депутата Петра Сабашука та інших парламентаріїв дають підстави розраховувати, що спільно з Урядом і Парламентом уже наступного року Фонд отримає змогу перейти до системного вирішення проблеми забезпечення громадян доступним житлом.

«Одне з базових конституційних прав громадянина – право на власне житло, передбачене статтею 47 Основного Закону України – має бути забезпечене державою», - зазначив Сергій Комнатний.