• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • В чому запорука ефективності державних житлових програм?

В чому запорука ефективності державних житлових програм?

Робота з місцевими органами влади і якісне інформування громадян – запорука ефективності державних житлових програм – Сергій Комнатний

Про необхідність активізації роботи місцевих представництв Державного фонду сприяння  молодіжному житловому будівництву для вирішення соціальних проблем українців йшлося на селекторній нараді у Фонді, яка відбулася 3 серпня. Участь у заході взяли члени правління організації, директори регіональних управлінь, Іпотечного центру та керівники структурних підрозділів центрального апарату Держмолодьжитла.

 8033370

На початку наради голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний акцентував, що Президент України Петро Порошенко підписав Закон №2137-VIII про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік". Зокрема, документ передбачає надання 30 млн грн державної підтримки для реалізації програми доступного житла. Держмолодьжитлом спільно з Мінрегіоном підготовлені до розгляду Кабінетом міністрів України відповідні зміни до урядових постанов №140 (від 11 лютого 2009 р.) і №193 (від 29 лютого 2012 р.), що регламентують порядок використання коштів держбюджету для державної підтримки придбання доступного житла. «Ці кошти слід ефективно використати у повному обсязі», - означив завдання очільник Держмолодьжитла.

Результатом фінансової децентралізації за останні три роки стало збільшення доходів місцевих бюджетів на 121 відсоток. Відповідно на 151 відсоток зросли видатки на реалізацію житлових програм, повідомив Сергій Комнатний. Приміром, у Луганській області, попри її розташування в безпосередній близькості від зони АТО, рішенням обласної державної адміністрації фінансування житлових програм збільшено на 1,4 млн грн (зростання за три роки на 41 відсоток).

Водночас у Харківській області зазначені видатки зросли на 549 відсотків, або на 45,6 млн грн, у Черкаській – на 537 відсотків (на 14 млн грн), Івано-Франківській – на 420 відсотків (на 7,2 млн грн), Рівненській – на 175 відсотків (на 2,6 млн грн), Херсонській – на 131 відсоток (на 2,2 млн грн), Закарпатській – на 170 відсотків (на 2,1 млн грн).

Місцеві програми 2017 Мапа

Директори регіональних управлінь Фонду та Іпотечного центру прозвітували про свою роботу з місцевими органами влади і самоврядування в напрямку реалізації діючих житлових програм і ухвалення аналогічних документів на майбутні періоди. Також прозвучала інформація про стан роботи з коштами статутного капіталу Держмолодьжитла у розрізі кожного регіону.

«Сьогодні діє 130 місцевих програм із забезпечення житлом пільгових категорій громадян, якими опікується Держмолодьжитло, - зазначив очільник Фонду. – Вже сьогодні потрібно розробляти нові такі програми та працювати з місцевими владами для їх затвердження і виконання».

Окремо йшлося про важливу роль інформування людей про шляхи вирішення їхнього житлового питання, що їх сьогодні пропонує Держмолодьжитло. Ефективність реалізації житлових програм на 80 відсотків залежить від якості ділової співпраці керівників регіональних управлінь Фонду з главами обласних адміністрацій і представниками місцевого самоврядування. Інша запорука успіху – активна публічна діяльність, проведення «круглих столів» та інших інформаційних заходів з цієї тематики.

 8033367 Small

На жаль, не в усіх регіонах ця робота перебуває на належному рівні. Тим самим звужується право громадян на отримання від держави потрібної їм інформації, а це неприпустимо і має бути виправлено, переконаний голова правління Держмолодьжитла.

«Держмолодьжитло має значний потенціал для вирішення низки соціально важливих питань громадян нашої держави, - підбив підсумок Сергій Комнатний. – Головна мета нашої діяльності на 2017 рік – сприяти ухваленню регіональних програм забезпечення людей доступним житлом і збільшення їхнього фінансування з місцевих бюджетів. У цих напрямках повинен активно діяти кожен керівник місцевих підрозділів Фонду».

За результатами селекторної наради дані відповідні протокольні доручення.