• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Представники органів місцевої влади, самоврядування і громадські організації закликають продовжити дію державних житлових програм і забезпечити їх фінансування

Представники органів місцевої влади, самоврядування і громадські організації закликають продовжити дію державних житлових програм і забезпечити їх фінансування

Представники органів місцевої влади, самоврядування і громадські організації
закликають продовжити дію державних житлових програм і забезпечити їх фінансування

Депутати місцевих рад, глави обласних державних адміністрацій, представники місцевого самоврядування і низки громадських організацій звертаються до Уряду і Парламенту України щодо продовження терміну дії державних житлових програм, які адмініструє Держмолодьжитло, та відновлення їх фінансування. 

1391985980

Забезпечення громадян житлом є однією з найбільш важливих проблем, яка визначає соціально-економічну ситуацію в регіонах, йдеться у зверненнях. Адже більшість людей не мають можливості отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки. Державна допомога в межах програм дозволяла хоча б частково вирішити проблему придбання житла.

Представники більшості регіонів країни просять центральну владу про продовження терміну дії Державної програми забезпечення молоді житлом і Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла, які в цьому році закінчують термін дії.

Також у зверненнях наголошується на необхідності передбачити фінансування державних житлових програм, зокрема, в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Ще одним важливим для людей питанням, порушеним у зверненні, є необхідність виконання Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» в частині забезпечення житлом учасників АТО і вимушених переселенців. А це можливе тільки за умови відновлення фінансування програми доступного житла.

Тому існує гостра необхідність у невідкладному ухваленні Урядом постанови, якою будуть внесені зміни до Порядку надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом в частині підтримки сімей учасників АТО і внутрішніх переселенців. Таке рішення розблокує можливість фінансування придбання житла для захисників Вітчизни та переселенців за рахунок коштів, передбачених на ці цілі у Державному бюджеті України на 2017 рік (зі змінами). Як зазначають місцеві депутати, кожна сім’я учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб має не лише право на житло, але й повинна мати це житло – хоча б у зрозумілій перспективі.

Звернення такого змісту до Парламенту і Уряду направили Уповноважений Президента України з прав дитини, очільники Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Житомирської, Миколаївської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької обласних державних адміністрацій, Харківський міський голова, голова Київської міської державної адміністрації – Київський міський голова.

На підтримку державних житлових програм висловилися депутати Хмельницької обласної ради, Володимир-Волинської районної та міської рад, Львівської, Луцької, Нововолинської міських рад, депутати Рожищенської, Маневицької, Ківерцівської, Ковельської районних рад Волинської області, керівники низки районних державних адміністрацій.

Державний інтерес у збереженні зазначених житлових програм вбачають у Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та Комітеті Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Відповідні звернення направили також окремі народні депутати.

Центральні органи влади отримали звернення від 40 найбільш авторитетних громадських організацій, наукових установ, неурядових інституцій, серед яких – Федерація професійних спілок України, Конфедерація будівельників України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України, Громадська рада при Держмолодьжитлі, Всеукраїнська Асоціація переселенців, Міжнародний благодійний фонд «Україна для всіх», Об’єднання профспілок Львівщини, Громадська платформа захисту прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні, Товариство ветеранів АТО Запоріжжя, Луганська правозахисна група, 18.         Об’єднання вимушених переселенців Ковеля «Єдність», Благодійна організація "Надія і Воля", «Об’єднання переселенців «Спільна справа», ГО «Закарпаття – Донбас», «Союз переселенців «Мир на долоні», «Мій. Дім. ЮА» та інші.

Зазначимо, завтра, 14 вересня, на засіданні Урядового комітету запланований розгляд проекту постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Постанови Уряду від 24.10.2012 р. №967 в напрямку продовження терміну дії житлових програм і коригування обсягів фінансування з урахуванням недофінансування у попередні роки.