• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Профспілки цікавляться перспективами житлових програм

Профспілки цікавляться перспективами житлових програм

Сьогодні у Київській міській раді профспілок відбулася нарада керівників членських організацій Міськпрофради, до участі в якій були запрошені голова правління Держмолодьжитла і представник Департаменту будівництва та житлового забезпечення Київської міської державної адміністрації.

27496435 1767746826632808 537302800 n

Членів профспілок цікавив стан реалізації державних і міських житлових програм та перспективні можливості сприяння громадянам у забезпеченні житлом.

У своєму виступі очільник Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив: проведений аналіз стану забезпеченості житлом у країнах Європи показує, що Україна в цьому питанні пасе задніх порівняно з розвинутими державами. Отож, таку ганебну ситуацію слід виправляти.

Досягти покращення стану справ можна і доцільно за рахунок такого інструменту державної житлової політики, як державні та місцеві житлові програми, що їх реалізує Держмолодьжитло. Перша передумова для цього – повноцінне фінансування житлових програм в обсягах, які відкриють можливості для придбання власного житла не десяткам, як останні роки, а тисячам українських сімей.

«Велике соціальне зло – це популізм, через який все нові й нові житлові програми ухвалюються кожною наступною владою, але більшість з них так і не стають реальними квадратними метрами для людей», - наголосив голова правління Фонду.

Потрібно також модернізувати житлові програми, спрощувати доступ громадян до них. І така робота ведеться фахівцями Держмолодьжитла, зазначив Сергій Комнатний, поінформувавши про її результати – спрощення умов участі у програмі «Доступне житло» та аналогічні кроки щодо програми молодіжного житлового кредитування.

Фото Новини на 29 01 2018

Розповів керівник Фонду і про кроки в напрямку забезпечення відкритості роботи установи: запровадження прозорої електронної черги учасників програми «Доступне житло» і електронної реєстрації для подання документів.

Окремо Сергій Комнатний зупинився на перспективах (вірніше, на даний момент їх відсутності) реалізації програми молодіжного житлового кредитування в місті Києві. Адже з 2011 року Держмолодьжитло ініціює перед міською владою необхідність ухвалення такої програми для молодих мешканців столиці. Проте віз і нині там: відповідальні за цей напрямок міські чиновники відмовляються визнавати незаперечний факт: аналогічні програми ефективно реалізують у низці регіонів нашої держави, зокрема у «другій столиці» – Харкові. Киянам, безперечно, вона теж потрібна. Це засвідчили й учасники зустрічі у Міській раді професійних спілок.

Тож розмова триватиме вже на вищому рівні – голова міськпрофради Володимир Мельник заявив, що винесе житлове питання на розгляд Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради влади, профспілок і роботодавців – дорадчого органу, утвореного Київською міськдержадміністрацією для ведення соціального діалогу в столиці. Запрошення на це засідання для виступу та роз’яснень отримав і керівник Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.