• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Сергій Комнатний: «Ошукані інвестори мають відчути підтримку влади»

Сергій Комнатний: «Ошукані інвестори мають відчути підтримку влади»

11 вересня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у нараді щодо розгляду проблем добудови об’єктів незавершеного будівництва. Нарада відбулася в Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

IMG 0142 1

 

У своєму виступі очільник Держмолодьжитла зазначив, що в період діяльності Держмолодьжитла з 2003 до 2011 року у зв’язку з відсутністю контролю за забудовниками і законодавчими прогалинами було допущено появу 19 довгобудів, у яких надано 442 кредити позичальникам. Саме з 2011 року Держмолодьжитлом запроваджено порядок акредитації забудовників, який включає прискіпливу перевірку їхнього фінансового стану і законності підстав ведення будівництва.

Крім того, Урядом ухвалена Постанова від 30.11.2011 р. №1231, яка дала можливість почати процес забезпечення житлом інвесторів недобудов. Постанова також зупиняє виконання зобов’язань позичальників перед Фондом до стягнення коштів із забудовника проблемного житлового будинку.

З метою врегулювання питання погашення заборгованості позичальниками за кредитами після здійснення заходів щодо стягнення коштів з забудовника, який визнаний судом банкрутом і ліквідований, якщо коштів, стягнутих із забудовника, недостатньо для задоволення їхніх вимог, Держмолодьжитло підготувало проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку надання кредитів позичальникам Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» з метою впорядкування питання погашення заборгованості позичальників за кредитами та списання кредиторської заборгованості Держмолодьжитла перед державним/місцевим бюджетами.

IMG 0140 2

 Разом з тим, голова правління Держмолодьжитла акцентував, що заходи, які вживаються для вирішення проблеми недобудов, повинні знайти комплексне рішення на законодавчому рівні. Для розробки відповідного законодавчого акту створено робочу групу, до якої увійшли як представники державних органів і установ, так і фахівці страхового та будівельного ринків.