• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Звернення Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергія Комнатного з приводу ухвалення Державного бюджету України на 2018 рік

Звернення Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергія Комнатного з приводу ухвалення Державного бюджету України на 2018 рік

21558562 280071655821568 3058682060793222547 n

 
 
 
Звернення Голови правління Державного фонду
сприяння молодіжному житловому будівництву
Сергія Комнатного
з приводу ухвалення Державного бюджету України на 2018 рік

 

 Шановні українці!

Вітаючи нашу державу і кожного з нас із ухваленням Верховною Радою України бюджету-2018, вважаю за необхідне звернутися до вас, особливо до тих, для кого актуальне питання забезпечення власним житлом.

Кілька років поспіль державні житлові програми не фінансувалися взагалі або отримували вкрай недостатні обсяги фінансування. Держмолодьжитло налагодило системну роботу для відновлення фінансування на ці цілі.

Направлені десятки звернень до державних установ, органів місцевого самоврядування, народних депутатів, депутатів місцевих рад, проводимо і беремо участь у «круглих столах», конференціях, де постійно наголошуємо на актуальності забезпечення людей доступним житлом. На засіданнях парламенту неодноразово виголошувалися депутатські запити на підтримку відновлення фінансування державних житлових програм.

Не буде перебільшенням сказати, що ми забезпечили цьому питанню значний резонанс у суспільстві. Значною мірою завдяки саме цій роботі вдалося добитися передбачення у державному бюджеті-2018 100 млн грн на програму «Доступне житло» і 30 млн грн – на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом.

Любителі «зради» закинуть: мовляв, це значно менше за бюджетні запити Держмолодьжитла. А ми просили 1 млрд. грн на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла і 857,121 млн. грн на пільгове довгострокове державне кредитування молоді. Ці кошти дали б змогу вирішити житлове питання майже 5 тисяч сімей, зокрема, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, збудувати 185 тисяч кв. м житла, повернути до бюджету близько 700 млн грн через податки і збори.

Проте закликаю вас до зваженого оптимізму. Зроблено крок вперед у реалізації житлових програм. Він відкриває можливість рухатися далі наступного року. Буквально відразу після підписання закону про держбюджет ми починаємо працювати над збільшенням грошового наповнення статей, за якими фінансуються державні житлові програми.

Хочу окремо звернутися до громадян, які у попередні роки уклали договори з Держмолодьжитлом щодо часткової компенсації відсоткової ставки за банківськими кредитами та про здешевлення вартості іпотеки: у державному бюджеті на 2018 рік за захищеними статтями виділено достатній обсяг коштів для обслуговування цих договорів (відповідно 35,4 млн грн і 55,85 млн грн).

Разом з тим, очікуємо подальшого розширення співпраці з обласними і районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, територіальними громадами. Результати цієї роботи за 2017 рік дають підстави для впевненості у тому, що і в новому році фінансова децентралізація продовжить відкривати значні можливості для розробки і реалізації регіональних житлових програм за участі Держмолодьжитла. Сподіваємося, після ухвалення місцевих бюджетів наша спільна робота отримає новий потужний імпульс у вигляді нових і модернізованих обласних, міських, районних житлових програм.

Хочу висловити щиру вдячність усім політикам, депутатам всіх рівнів, представникам виконавчої влади, громадським активістам, а насамперед – звичайним людям, які кожен на своєму рівні доклали зусиль до відновлення фінансування державних житлових програм з державного бюджету України.

Справді вірю в те, що як державним і місцевим житловим програмам, так і кожному з нас наступний рік принесе оптимістичні перспективи на надійній і стабільній фінансовій основі. 

Зі щирою повагою,

               Сергій  Комнатний