У Рівному є обласна житлова програма

rivne

Депутати Рівненської обласної ради на черговій сесії 16 березня затвердили Обласну програму забезпечення молоді житлом на 2018-2023 роки, схвалену розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Програма спрямована на створення додаткових умов для забезпечення молоді житлом, активізації інвестиційної діяльності у сфері іпотечного кредитування та житлового будівництва для молодих сімей і одиноких молодих громадян.

Варто зазначити, що у Рівненській області станом на 1 січня 2017 року на квартирному обліку перебували 15 612 сімей і одиноких громадян. Ця черга рік від року лише збільшується. В рейтингу кандидатів на отримання пільгових довготермінових кредитів на будівництво та придбання житла в Рівненському регіональному управлінні Держмолодьжитла перебувають 406 молодих сімей та одиноких молодих громадян. Більшість із них не мають можливості придбати житло самостійно.

Для подолання негативних демографічних тенденцій запроваджено механізм фінансування молодіжного житлового будівництва за допомогою державного довготермінового кредитування. Він передбачає надання молодим родинам, де вік подружжя не перевищує 35 років, і одиноким молодим громадянам  (віком до 35 років включно) довготермінового державного кредиту через регіональне управління Держмолодьжитла. Вирішення житлової проблеми молоді таким шляхом покликане стимулювати народжуваність і вже викликало широкий інтерес.

На Рівненщині виконувалася Обласна програма забезпечення молоді житлом на 2013 – 2017 роки. За нею молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво та придбання житла надано 8 пільгових довгострокових кредитів на суму 3,25 млн. гривень з державного бюджету та 3 кредити за рахунок обласного бюджету на загальну суму 0,956 млн. гривень.

З 2013 по 2017 роки в області введено в експлуатацію 4 житлових будинки (2 – у 2013 році, 1 – у 2014 році та 1 – у 2017 році) загальною кількістю квартир 193, з яких 33 отримали учасники державних житлових програм – позичальники Рівненського регіонального управління Держмолодьжитла.

Звичайно, цього недостатньо для вирішення житлового питання рівненської молоді. Тому програму продовжено на новий термін.

Передбачається, що за умови ритмічного та повноцінного фінансування реалізація програми дасть змогу побудувати (придбати) 25 585 кв. м житла і забезпечити квартирами 406 молодих сімей та одиноких молодих мешканців області.

Орієнтовний обсяг коштів, які планується залучити за програмою з обласного бюджету, становить 22,397 млн грн., з місцевих бюджетів регіону – 9,559 млн грн.

Виконання Програми не тільки сприятиме створенню умов для формування активної життєвої позиції молоді, розв’язанню її житлових проблем, поліпшенню демографічної ситуації в області, а й сприятиме розвитку будівельної галузі регіону. Зокрема, дозволить залучити в будівельну галузь 49,1 млн. гривень, забезпечити підтримку робочих місць у будівельній галузі, а також надходження від податків та інших обов’язкових платежів у сумі понад 135,98 млн. гривень.