• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • 2022 року кількість житлових кредитів від Фонду склала чверть усіх іпотек, виданих банками України

2022 року кількість житлових кредитів від Фонду склала чверть усіх іпотек, виданих банками України

Дані про обсяги іпотечного кредитування за воєнний 2022 рік оприлюднив Національний банк України.

Згідно з цими даними, за 2022 рік банки України видали 2009 іпотечних кредитів на загальну суму 1,96 млрд грн.

При цьому дві третини від загальної кількості іпотечних кредитів були надані в січні-лютому, до початку повномасштабної військової агресії рф.

Банківські іпотечні кредити надавалися на купівлю житла переважно на вторинному ринку нерухомості. Зокрема, частка укладених іпотечних договорів у цьому сегменті становила 99% від усіх нових іпотечних кредитів у червні–грудні 2022 року.

Найбільш бажаним регіоном для громадян, охочих придбати житло в кредит, залишалися Київ і Київська область. Тут підписаний 241 договір, або 43% від загального обсягу.

У своєму огляді Нацбанк зосередився на статистиці по банківському сектору. Водночас варто зауважити, що на ринку іпотечного кредитування працюють і небанківські фінансові установи.

Так, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за 2022 рік уклав 480 іпотечних договорів з громадянами на придбання ними власного житла. Загальна сума виданих Фондом кредитів склала 622,6 млн грн.

Держмолодьжитло кредитує за рахунок як власних коштів (коштів статутного капіталу установи), так і коштів міжнародних донорів. Зокрема, німецький уряд через банк KfW профінансував програму кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

Молоді сім’ї, ВПО і учасники війни були ключовими групами отримувачів кредитів у Держмолодьжитлі. Причому через масову міграцію внаслідок бойових дій і руйнування житла в частині регіонів України саме внутрішні переселенці склали найбільш чисельну групу позичальників.

Також зазначимо, що відсоткові ставки, за якими Держмолодьжитло надає іпотечні кредити, становлять від 3 до 7% і є суттєво меншими за розмір відсотків за іпотечними кредитними продуктами, які пропонують банки.

 

Джерело: Фейсбук-сторінка ГО «Хаузінг Юкрейн».