• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Бутерброд для бідних чи інструмент виходу країни з демографічної кризи?

Бутерброд для бідних чи інструмент виходу країни з демографічної кризи?

Komnatny Int

У свіжому номері авторитетного тижневика "Дзеркало тижня" опубліковано статтю голови правління Держмолодьжитла Сергій Комнатного про стан справ у галузі державного пільгового кредитування. Очільник Фонду розкриває тему не лише через аналіз статистичних даних, які допомагають уявити реальний положення в зазначеній сфері, але й через об'єктивне висвітлення проблем, які заважають розвивати державні житлові програми відповідно до існуючих в суспільстві потреб. Держмолодьжитло є ефективним інструментом державної житлової політики, але могло б зробити в рази більше за умови належної державної підтримки таких програм.

На жаль, вже три роки поспіль держава обмежується мінімальним фінансуванням пільгових житлових програм, позбавляючи десятки тисяч людей, що потребують допомоги, державної підтримки. Така недалекоглядна економічна політика проводиться на тлі очевидного перевиробництва в будівельній промисловості та найбільшого за всі часи надлишку невикупленого житла в часи, коли сотні тисяч молодих людей покинають країну та мігрують на захід в пошуках кращої долі.

Сьогодні мільйони українців потребують допомоги в отриманні житла чи в поліпшенні своїх житлових умов. Але поки що проект державного бюджету на 2018 рік зверстано таким чином, що на державні житлові програми можуть бути спрямовані лише крихти від необхідного рівня фінансування. По справжньому державницький підхід до теми пільгового житлового кредитування доможе запобігти перетворенню цієї соціальної проблеми на соціальний конфлікт в українському суспільстві. Автор зазначає, що справа лише тоді зрушить з місця і громадяни отримають належну допомогу від держави, коли соціально значуща ініціатива буде безумовно підтримана громадськістю. Саме тому ця тема була піднята для обговорення на шпальтах такого популярного серед українських читачів видання як "Дзеркало тижня"