• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Частина норм житлового законодавства соціально орієнтовані, але економічно необґрунтовані

Частина норм житлового законодавства соціально орієнтовані, але економічно необґрунтовані

 

1Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний як експерт із житлової політики відповів на запитання доктора Тані Локот у форматі скайп-інтерв’ю. Опитування відбулося в рамках спільного дослідницького проекту університету Женеви і Комітету з житлового господарства та землевпорядкування Європейської економічної комісії ООН. Участь у інтерв’ю взяла радник голови правління Фонду Олена Шевцова.

Мета проекту західних інституцій – вивчення стану житлової політики в державах Східної Європи, в т.ч. Україні, і надання рекомендацій щодо оптимізації ситуації.

Розповівши про напрямки і результати діяльності Держмолодьжитла, Сергій Комнатний окреслив виклики для розвитку житлової політики в нашій країні. Зупинився на відсутності узагальненої та систематизованої інформації на загальнодержавному рівні про потребу громадян у житлі, та зокрема – про житлову потребу внутрішньо переміщених осіб.

Йшлося і про процес приватизації житла, наслідком якого є значне скорочення фонду соціального житла.

«Багато норм чинного житлового законодавства є соціально орієнтованими, але економічно необґрунтованими», - зазначив очільник Фонду.

Окремий блок запитань стосувався роботи установи з місцевою владою. Сергій Комнатний поінформував про нові можливості для реалізації регіональних житлових програм, які з’явилися в останні роки внаслідок запровадження реформи децентралізації.

Як позитивні приклади прозвучала інформація про житлові програми, які успішно реалізують спільно з регіональними управліннями Держмолодьжитла міські влади в Харкові, Кременчуку і обласна влада Черкащини.

Отримана інформація, які і інші результати дослідження, після узагальнення експертами ООН буде покладена в основу рекомендацій країнам Східного партнерства задля удосконалення національної системи управління житловим сектором.