• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Депутати Волині – за належне державне фінансування житлової програми для молоді

Депутати Волині – за належне державне фінансування житлової програми для молоді

630 360 1502792563 4661

Депутати Волинської обласної ради звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів України. Предметом звернення є необхідність відновлення фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-1017 роки.

Констатуючи, що однією з найбільших проблем для молодих українців є квартирне питання і визнаючи, що більшість молодих родин не мають можливості доступу на ринок житла без підтримки держави, представники Волинської області зазначають, що у Волинському регіональному управлінні Держмолодьжитла на обліку перебувають 394 молоді родини, які потребують покращення житлових умов.

Ухвалена Урядом України свого часу Державна програма забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки виявилася ефективним інструментом підтримки молодих громадян. У рамках Програми ухвалені понад 130 місцевих програм по всій території України, які дають змогу придбати житло в кредит на пільгових умовах.

Зокрема, вже 287 волинських сімей, у тому числі 112 – за кошти місцевих бюджетів отримали пільгові довгострокові кредити на нове житло, йдеться у зверненні.

Програма є вагомим чинником покращення демографічної ситуації. За час її дії на Волині народилися 163 дітей у сім’ях, які отримали житло за рахунок кредитних коштів.

Разом із тим, відсутність фінансування Програми з державного бюджету протягом останніх трьох років звела її дієвість практично нанівець, констатують волинські депутати.

Депутатський корпус Волинської обласної ради просить центральну владу відновити фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом.

Звернення аналогічного змісту ухвалили й направили Конфедерація будівельників України та інші громадські організації, органи місцевого самоврядування, народні депутати України, обласні та районні державні адміністрації.

Нагадаємо, 20 грудня 2017 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 р. №967». Цим документом продовжено до 2020 року термін дії Державної програми забезпечення молоді житлом, яка завершилася 2017 року.

Програма передбачає фінансування механізму пільгового кредитування молоді на придбання житла, а також погашення зобов’язань за раніше укладеними договорами часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків.

Серед джерел фінансування програми – кошти спеціального фонду державного бюджету, кошти місцевих бюджетів, а також залучені ресурси.

За увесь період реалізації програмою скористалися понад 30 тисяч молодих сімей, з яких 12 тисяч – за програмою пільгового молодіжного кредитування і 18 тисяч – за програмою часткової компенсації відсоткової  ставки  кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким  молодим  громадянам.

 

top photo