• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Довгострокові житлові рішення для ВПО – регіональний вибір

Довгострокові житлові рішення для ВПО – регіональний вибір

 

Сьогодні, 3 жовтня, у Харкові за ініціативи представництва УВКБ ООН в Україні проходить форум  «Міста солідарності: довгострокові житлові рішення для ВПО», в якому в якості спікерів беруть участь перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух та директор Харківського регіонального управління Олександр Вензель.

harkov 03 10 1

Даний захід проходить з метою розробки та впровадження довгострокових житлових рішень для ВПО, які хочуть інтегруватися за своїм новим місцем проживання. Цілі заходу триєдині:

1. Сприяння обміну досвідом між ВПО та місцевими органами влади щодо впровадження житлових програм на регіональному рівні;

2. Збільшення на регіональному рівні кількість та різноманіття житлових програм, спрямованих на ВПО;

3. Розробка рекомендацій для політики центрального рівня з довгострокових житлових рішень для ВПО, що базуються на досвіді, набутому на місцевому рівні.

Держмолодьжитло, як інструмент державної житлової політики розробляє та впроваджує житлові програми для громадян, які потребують поліпшення своїх житлових умов.

Завдяки громадськості та за підтримки міжнародних організацій нам вдалося здійснити адаптацію низки програм до потреб ВПО. Зокрема, ця категорія громадян має можливість брати участь у програмі «Доступне житло» і отримувати 50% безповоротної компенсації вартості житла від держави, а в програмі кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла, внутрішньо переміщені особи мають першочергове право на отримання кредиту.

Крім того, Держмолодьжитло, поряд з державними житловими програмами реалізує 117 регіональних програм, з яких 23 програми, що передбачають забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Крім того, розробляються ще проекти 4 комплексних програм, що також передбачатимуть можливості для внутрішньо переміщених осіб.

harkov 03 10 2Загалом, починаючи з 2017 року учасниками наших програм стали 324 сім‘ї внутрішньо переміщених осіб.

«Житлова проблема на сьогодні є однією із найгостріших соціальних проблем в нашій країні, тим більше для внутрішньо переміщених осіб. І ця проблема просто не може бути вирішена без участі держави, що в свою чергу зумовлює розробку та впровадження житлових програм.» - зазначив під час свого виступу Іван Парух, - Сподіваємося, що наші спільні зусилля дадуть можливість збільшити кількість громадян, які скористалися підтримкою держави в десятки разів. Як бачимо житлові програми дуже затребувані суспільством! Громадянам потрібне міцне плече держави у вирішенні питання забезпечення житлом. Ми маємо пам’ятати і правильно розставляти пріоритети. Одним з них є інтеграція внутрішньо переміщених осіб у громади.»