• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Експерти ООН нададуть рекомендації щодо забезпечення українців житлом

Експерти ООН нададуть рекомендації щодо забезпечення українців житлом

1

Розпочався візит до України групи експертів Організації об’єднаних націй з питань житлового господарства.

Мета візиту – ознайомлення зі станом реалізації житлової політики в нашій державі, обмін досвідом з українськими фахівцями та представниками влади для імплементації кращих світових практик у законодавство України.

До складу групи експертів входять:

Гульнара Ролл - керівник секції по житловому господарству та землекористуванню Європейської економічної комісії (ЄЕК) ООН (Естонія);

Регіна Ханбекова – координатор проекту, комітет житлового господарства  та землекористування ЄЕК ООН (Росія);

Єлена Беженару – керівник групи експертів (Молдова);

Кристоф Лаланд - керівник секції житлового господарства, Програма ООН зі сталого розвитку населених пунктів ООН-ХАБІТАТ (Франція);

Вероніка Рехакова, міжнародний експерт (Словакія);

Агата Краузе, міжнародний експерт (Польща);

Юнона Лунгул, міжнародний експерт (Молдова);

Сергій Сидорко, міжнародний експерт (Латвія).

25 квітня відбулася зустріч групи експертів з керівництвом Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

 

5   6  

Голова правління Фонду Сергій Комнатний поінформував гостей про основні показники роботи установи. Він також розповів про умови та особливості впровадження державних і місцевих житлових програм, які адмініструє Держмолодьжитло.

Майже за 26 років роботи за допомогою програм Фонду вирішили своє житлове питання понад 150 тисяч громадян України, зазначив він. Сьогодні реалізація житлових програм триває, але її гальмує недостатнє фінансування. Насамперед це стосується державних програм. Так, на програму «Доступне житло» з державного бюджету України на 2018 рік передбачено виділення 100 млн грн, тоді як бюджетний запит Держмолодьжит17ла становив 1 млрд грн. Ще нижчий рівень фінансування програми молодіжного житлового кредитування.

Натомість співпраця Фонду з місцевою владою більшості регіонів країни дає змогу активно реалізовувати 98 місцевих житлових програм. План їх фінансування на 2018 рік з обласних і міських бюджетів по країні перевищує 200 млн грн.

«Сьогодні в Україні недостатньо ефективно врегульовано питання житлового забезпечення громадян – зазначив Комнатний. – В багатьох моментах ми користуємося нормами законодавства, які діяли ще за часів Радянського Союзу та не враховують вимог і викликів сучасності. Зокрема, потребує невідкладного ухвалення новий Житловий кодекс, який має прийти на заміну морально і фактично застарілому кодексу зразка 1983 року. Крім того, держава має зобов’язання перед соціально незахищеними верствами населення у створенні умов для вирішення ними житлового питання».

Затверджено стратегію розвитку Держмолодьжитла як інструменту житлової політики держави, сказав очільник Фонду. На часі – модернізація житлових програм і розробка нових кредитних механізмів придбання житла для населення. Фахівці Держмолодьжитла спільно з Мінрегіоном працюють над цими завданнями.

Експерти ООН представили свої висновки щодо проектів законів України «Про орендні будинки» і «Про механізми забезпечення житлом». Відбулася дискусія, у якій взяли активну участь перший заступник керівника Держмолодьжитла Іван Парух, заступники голови Ельвіра Левченко та Сергій Кошеленко, керівники Іпотечного центру – Микола Марчук та Харківського регіонального управління установи Олександр Вензель. Заступник Харківського міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатеєв поділився досвідом впровадження у місті житлових програм. Варто нагадати, що саме Харків є безумовним лідером в країні із забезпечення громадян житлом на зручних для людей умовах.

3 13 2

 

26 квітня в рамках візиту міжнародних фахівців відбудеться «круглий стіл» «Кращі практики житлової політики та можливості їх застосування в Україні».

Захід організовано Держмолодьжитлом за підтримки Секції по житловому господарству та землекористуванню ЕЄК ООН і Програми розвитку ООН в Україні.