• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Із 2021 в 2022: створюючи точки зростання для Держмолодьжитла

Із 2021 в 2022: створюючи точки зростання для Держмолодьжитла

Цими днями на зламі років ми задумуємося над стратегічними питаннями: як прожили попередні 365 днів, що вдалося, а що ні, як найбільш правильно організувати рік наступний, аби він став часом успіху, а не стагнації чи навіть руху назад.

2021-ий видався дуже неоднозначним для України, національної будівельної галузі і для Держмолодьжитла. Свій негативний відбиток вже другий рік поспіль наклала пандемія COVID-19, яка триває досі.

Та все ж хочу зупинитися на моментах позитивних. Спільними зусиллями бізнесу і влади збережено стабільні показники обсягів будівництва в Україні. Вдалося не лише зберегти потенціал вітчизняного будівництва, а й збільшити виробничі обсяги. За даними Держстату, за січень – вересень 2021 року прийнято в експлуатацію 8,7 млн кв м житла – на 48,7% більше проти відповідного періоду 2020 року. Погодьмося, за нинішніх обставин це непоганий показник.

У цьому є і частка успіху Держмолодьжитла як інвестора в будівництво. Попри все, ми продовжуємо реалізацію державних і місцевих житлових програм. Дуже важливо не зупинитися в цьому русі, адже Фонд не лише сприяє інвестиціям у будівельну галузь, але й виконує важливу соціальну місію, працюючи із вразливими верствами населення і роблячи внесок у збереження соціального миру в нашій країні та її демографічного потенціалу.

Рік, що минає, став чи не найбільш складним для Фонду за рівнем фінансування державних житлових програм. Це негативно вплинуло на виконання наших статутних завдань, а це й робота з проблемними об’єктами, і глибока діджиталізація установи, і, звичайно, впровадження державних і місцевих житлових програм. У таких умовах ми сконцентрувалися на ключових напрямках: забезпеченні житлом громадян, збереженні та посиленні нашого кадрового потенціалу, внутрішніх змінах.

Долаючи об’єктивні, а часом і суб’єктивні перешкоди, ми не зупинилися в розвитку. Кредитний портфель Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву сягнув 2,1 млрд грн – отже, за п’ять років розмір кредитного портфеля Фонду подвоєно.

За весь період діяльності Держмолодьжитла забезпечено власним житлом понад 41 тис. сімей. У будівельну і суміжні галузі інвестовано 11,5 млрд грн.

Якість кредитного портфелю Держмолодьжитла залишається в числі кращих серед фінансових установ України. Доля проблемних кредитів у портфелі Фонду складає 3,1%, значно нижче за середній рівень проблемних кредитів у банках. Із 2013 року Держмолодьжитло перейшло на міжнародні стандарти фінансової звітності. Кілька років поспіль ми неухильно додержуємося засад прозорості й відкритості у нашій діяльності.

Наразі Фонд обслуговує 9087 кредитних договорів із громадянами на придбання житла. Зауважу, за рахунок коштів державного бюджету обслуговуємо кредитів на 494,4 млн грн, а за кошти місцевих бюджетів – більш ніж на 1 млрд грн. Красномовне співставлення…

Та, попри все, хочу запевнити, що наприкінці 2021 року маємо підстави більш упевнено планувати рік майбутній. Насамперед – завдяки співпраці з міжнародними донорами з другої половини 2021 року успішно реалізовується україно-німецька програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Проєкт став реальністю після підписання угоди про фінансове співробітництво між Кабінетом Міністрів України і урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування уряд Німеччини через банк KfW надав грант 25,5 млн євро. Програма затребувана людьми – для участі в ній в наших прозорих реєстрах зареєструвалися понад 22 тис. переміщених осіб. Проведено вже п’ять етапів відбору позичальників, понад 850 громадян отримали право на пільговий кредит на найбільш вигідних у нашій державі умовах. Ефективність нашої спільної роботи відзначена на україно-німецьких урядових перемовинах, які відбулися в Києві у листопаді. Наступного року ця робота триватиме. А ми хочемо, щоб її масштаб було розширено, і говоримо про це з німецькими партнерами.

І не лише з німецькими. Фонд ініціює перед органами влади започаткування співпраці України з Банком розвитку Ради Європи – ще одним потенційним донором житлових програм.

Розраховуємо не лише на позабюджетні джерела фінансування, а й на розуміння важливості житлового питання для людей з боку вітчизняної влади. Можливість придбати власне житло є вкрай важливою для кожної людини, особливо для тих, кому складно зробити це на ринкових умовах, – учасників АТО/ООС, внутрішніх переселенців, багатодітних родин, молоді…

У молодих українців лише починається кар’єра, бізнес, народжуються діти, а самотужки накопичити на власну квартиру важко. Щоб зберегти демографічний потенціал країни, держава зобов’язана створити молодим сім’ям можливість отримати пільгові кредити на житло. Позитивним сигналом тут стало розпорядження Уряду від 15 грудня 2021 року, підтримане керівництвом Міністерства розвитку громад та територій України і особисто міністром Олексієм Чернишовим, збільшити розмір статутного капіталу Держмолодьжитла на 169,9 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на надання пільгових іпотечних кредитів саме молоді: ще 212 молодих сімей придбають житло завдяки участі в програмі довгострокового пільгового кредитування зі статутного капіталу Фонду.

Важливо відзначити і те, що із 2021 року функцію координації житлових програм у Міністерстві розвитку громад і територій України виконує заступник Міністра Наталія Козловська. Її рівень розуміння житлової проблематики і енергія надали новий імпульс роботі Держмолодьжитла, сприяли підвищенню ефективності виконання Фондом його статутних завдань.

Розвиваємо співпрацю і з недержавним сектором. Як аванс на майбутнє сприйняли ми відзнаку Держмолодьжитлу від Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройного конфлікту осіб. Лідери неурядового сектору відзначили зусилля Фонду із захисту житлових прав ВПО, зокрема, розробки, модернізації і втілення в життя програм забезпечення житлом цієї категорії громадян України.

Загалом за останні роки Фонд відчутно змінився. Пріоритетне місце в нашій роботі твердо зайняла людина, громадянин, наш клієнт.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву продовжить змінюватися на краще і наступного року. Щоб не просто втриматися на плаву, а перейти до зростання, маємо досягти високої стійкості, ефективності, конкурентоздатності, прозорості, продовжити модернізацію структури.

2022 року на нас чекає багато цікавої і важливої роботи для людей. У її процесі Держмолодьжитло ставатиме ще більш сучасним і ефективним інструментом державної житлової політики. Працюємо на засадах прозорості, готові до реалізації складних завдань із забезпечення житлом громадян на основі додержання соціальної складової. І не лише сподіваємося, а й своєю активністю створюємо гарні новини.

Нехай же рік 2022-ий увійде до нашого літопису лише здобутками, принесе мир, радість та добробут як щасливим мешканцям придбаних за нашої підтримки осель, так і колективу Фонду.

Зі щирою повагою,

Сергій Комнатний,

Голова правління Держмолодьжитла