Харків: нову оселю – молодій родині

 

У Харкові в Міжнародний день захисту дітей підписаний договір про надання пільгового кредиту на будівництво житла молодій сім‘ї.

З цієї нагоди щаслива родина у повному складі відвідала регіональне управління Держмолодьжитла. Андрій – молодий науковець-історик, викладає у «Народній українській академії» та є аспірантом Харківського національного університету імені В. Каразіна. Олена, економіст за фахом,  зараз у відпустці по догляду за дитиною. Вона вважає своє материнство найголовнішим видом діяльності на цей час. І це не викликає сумнівів, коли спілкуєшся з чотирирічним Ванею та Машенькою, якій ще тільки півтора року.

2Несподіваною виявилася відповідь родини на запитання: «Як ви дізналися про Держмолодьжитло і потрапили в програму?» Шлях до регіонального управління Андрію та Олені підказав її батько, якій з 2005 року перебував на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Саме у малогабаритній батьківській квартирі виросла Олена. Пізніше родина ще збільшувалась… Одруження, народження Івана були радісними подіями для усієї родини. Але ж мешкати такою великою сім‘єю в однієї квартирі було все складніше.

Олена згадала, що влітку 2016 року вперше прийшла на консультацію до управління.  І пішла вона сюди за наказом батька, якій на той час вже прийняв для себе рішення скористатися пільговим кредитом на будівництво житла, що надаються з бюджету міста Харкова учасникам бойових дій в зоні АТО та подав заяву до міськвиконкому. Наприкінці березня 2017 року отримав кредит, а на цей час – і нове житло.

Молода родина практично повторює цей шлях. До міського реєстру кандидатів на отримання молодіжного пільгового кредиту їх було включено 13 червня 2017 року. Сьогодні підписано договір. Квартиру вони обрали у тому ж житловому комплексі, що і батьки.

Активний травень у столиці Слобожанщини

Протягом травня 2018 р. за усіма діючими житловими програмами Харківським регіональним управлінням Держмолодьжитла укладено 23 договори з громадянами. Варто зазначити, що за попередні чотири місяці 2018 р. було укладено 27 договорів, тобто лише на чотири більше травневого обсягу.

Загальний підсумок п‘яти місяців – 50 укладених договорів на загальну суму 27,33 млн грн. Іншими словами, ще півсотні українських родин до кінця поточного року отримають від будівельників Харкова власне житло, скориставшись житловими програмами.

Підсумки п’яти місяців за програмами:

1. Молодіжне кредитування. Використано 8,8 млн грн. Надано 15 кредитів: 13 – за рахунок бюджету міста Харкова і 2 за рахунок власних коштів Держмолодьжитла.

2. Кредитування учасників АТО за рахунок бюджету міста Харкова. Надано 15 кредитів на загальну суму 9,56 млн грн.

3. Кредитування працівників бюджетної сфери, вузів і комунальних підприємств міста. Надано 7 кредитів на 4,3 млн грн.

4. Кредитування внутрішньо переміщених осіб. Надано 4 кредити на суму 1,96 млн грн.

5. Держпідтримка (50/50) на будівництво "Доступного житла". Укладено 9 договорів на загальну суму 2,7 млн грн.

Реалізація міських житлових програм є безперервним процесом: буквально сьогодні укладено два чергові кредитні договори за рахунок коштів, отриманих регіональним управлінням з бюджету Харкова у травні. Але це вже статистика червня…