Харків знов показує приклад іншим регіонам

 

Харківська міська рада на сесії 2 грудня схвалила проєкт бюджету Харківської міської територіальної громади на 2021 рік. Загальний обсяг доходів бюджету міста (без урахування міжбюджетних трансфертів) та прогнозний обсяг видатків бюджету міста заплановано у розмірі 15,6 млрд грн.

Приємно відзначити, що як і в минулі роки, міська влада дієво сприяє забезпеченню жителів Харкова власним житлом, активно фінансуючи місцеві житлові програми.

Так, на 2021 рік у бюджеті міста передбачено 42,4 млн грн на реалізацію Міської цільової програми молодіжного житлового кредитування та 60 млн грн – на програму будівництва (придбання) доступного житла.

Держмолодьжитло вдячне Харківській міській владі за співпрацю в інтересах мешканців міста. В рамках чинного Меморандуму про співпрацю із Асоціацією міст України Держмолодьжитло активно пропагує досвід Харкова у впровадженні й реалізації житлових програм. Місцевим радам інших громад і регіонів країни варто перейняти такий позитивний досвід.

Довідка.

У Харкові діє Міська цільова програма молодіжного житлового кредитування. Нею можуть скористатися молоді люди віком до 35 років, яким необхідно перебувати на квартирному обліку і бути кредитоспроможними. Якщо у пари немає дітей – кредит видається під 3% річних, якщо сім’я виховує одну дитину – кредит безвідсотковий, двох дітей – 25% кредиту погашається за рахунок бюджету міста, три і більше дітей – місто виплачує 50% від суми кредиту, решту позики сім'я погашає протягом 25 років.

Також у Харкові діє Міська цільова програма будівництва (придбання) доступного житла. Вона складається з таких напрямків: надання бюджетної підтримки 50% на будівництво житла; пільгове кредитування учасників АТО/ООС, внутрішньо переміщених осіб; пільгове кредитування працівників бюджетних установ і комунальних підприємств, науково-педагогічних працівників ВНЗ III-IV рівнів акредитації, працівників промислових підприємств міста.

Лише 2020 року завдяки міським житловим програмам квартири отримали близько 150 сімей. А всього з початку реалізації цих програм було придбано майже 690 квартир.

Харків – єдине місто в Україні, яке запровадило програму іпотечного житлового кредитування: з березня 2020 року діє Міська програма іпотечного житлового кредитування. Харків'яни, які потребують поліпшення житлових умов, можуть узяти кредит на придбання житла, відсотки за яким перші 5 років погашатиме місто. У цій програмі зможуть брати участь і сім'ї внутрішньо переміщених осіб.

Інформація і фото: Офіційний сайт Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету