• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Круглий стіл про перспективи будівництва доступного житла

Круглий стіл про перспективи будівництва доступного житла

14 грудня в Комітеті Верховної ради України з питань будівництва містобудування і житлово-комунального господарства відбувся Круглий стіл «Перспективи розвитку будівництва доступного житла в Україні». В числі учасників заходу були присутні депутати Верховної ради України, представники міжнародних організацій, керівники урядових структур, громадських та професійних об`єднань, підприємці. 

Голова правління Держмолодьжитла представив учасникам заходу розгорнуту – зі статистичними викладками та фінансовими показниками – картину діяльності Фонду в справі реалізації державних житлових програм. Головною тезою доповіді  був висновок про те, що країна потребує прийняття нового нормативного акту з метою упорядкування та модернізації діючих житлових програм та розробки нових механізмів забезпечення населення житлом, як невід`ємної складової економічного зростання.

В ході обговорення учасники заходу підтримали в цілому пропозицію про модернізацію законодавства в сфері житлового будівництва, висловлюючи різні оцінки для окремих галузей та напрямків зазначеної діяльності. Результати роботи Фонду за більше ніж 25-річний період Держмолодьжитла отримали схвальну оцінку присутніх, а його досвід був названий, як заслуговуючий на поширення та належне фінансування. При цьому, ситуація в країні із забезпеченням громадян житлом не може бути визначена як задовільна на тлі відповідних показників європейських держав. 

Нагальна необхідність стимуляції житлового будівництва, у тому числі – орендного житла, впровадження сучасних методів розподілу соціального житла, підвищення платоспроможності населення, знаходження нових джерел фінансування як будівництва, так і соціальних житлових програм, в першу чергу – вимушеним переселенцям – ці теми також були активно обговорені учасниками заходу. 

Висновки та пропозиції, озвучені та обґрунтовані на засіданні будуть враховані при розробці проекту закону України «Про механізми забезпечення громадян України житлом».

 

IMG 0191 редIMG 0201IMG 0195 ред