• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Круглий стіл в Мінрегіоні - про захист прав інвесторів житлового будівництва

Круглий стіл в Мінрегіоні - про захист прав інвесторів житлового будівництва

В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 17 листопада поточного року відбулося засідання круглого столу, присвяченого темі пошуку шляхів запровадження захисту прав інвесторів - громадян у сфері житлового будівництва. Участь у заході взяли представники Мінрегіону, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Держмолодьжитла, Державної іпотечної установи, Держгеокадастру, Асоціації міст України, Офісу ефективного регулювання (BRDO), фахівці у галузі будівництва, експерти в галузі містобудування, представники бізнесу, будівельних організацій, громадськості та ЗМІ. 

20171117 141631 2Учасники засідання підняли й активно обговорили цілий спектр проблем, пов'язаних з причинами виникнення значної кількості довгобудів та порушення прав громадян-інвесторів будівництва - юридичних (складне та недосконале законодавство), фінансових (брак фінансових ресурсів, слабка ефективність схем фінансового контролю), організаційних (відсутність єдиного та повноважного органу контролю за порушеннями в сфері житлвого будівництва).

На круглому столі були заслухані експертні доповіді та обговорені приклади зарубіжного досвіду у вирішенні подібних проблем. Представники різних бізнес-асоціацій поділилися думками щодо можливих до застосування методів фінансового контролю та інструментів страхового бізнесу для захисту інвестицій в житлове будівництва. Представники Будівельної палати України, Конфедерації будівельників України та Асоціації міст України висунули ряд пропозицій щодо можливого поліпшення вітчизняного законодавства з метою його упорядкування та підвищення ефективності нормативних актів. Представники громадських структур, які представляють інтереси ошуканих інвесторів, доповіли про проблеми захисту прав громадян, які постраждали через афери в будівельній сфері та закликали присутніх розглядати не лишешляхи запобігання проблем в заначеній галузі на майбутнє, але й шукати термінові способи вирішення наявних проблем, які накопичились за останні роки. Головуючий на заході заступник міністра Лев Парцхаладзе пообіцяв, що всі висловлені на заході пропозиції та ідеї будуть взяті до уваги при розробці концепції вирішення проблем довгобудів та в процесі законотворчої ініціативи Мінрегіону.