• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Луганщина: шість програм кредитування житла працюють для людей

Луганщина: шість програм кредитування житла працюють для людей

Про реалізацію житлових програм у Луганській області на брифінгу в облдержадміністрації, розповіла директор Луганського регіонального управління Держмолодьжитла Інеса Кірєєва.

02.04.19 5Вона нагадала, що Держмолодьжитло працює з бюджетами усіх рівнів. Надання кредитів тривало з 1997 по 2014 рік, відновлене з вересня 2016 року.

Наразі в регіоні діють шість програм – дві державні, дві обласні і дві міські в Сєвєродонецьку.

На рівні держави це програма надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом і програма надання молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для придбання житла за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла.

Перша з них передбачає надання безповоротної фінансової допомоги на будівництво доступного житла у розмірі 50 % для учасників АТО/ООС та переселенців та 30 % для інших категорій громадян.

Учасники програми вже отримали квартири у збудованому 2018 року будинку в Сєвєродонецьку, ще один будинок має бути заселений улітку. У 2017 році умовами програми скористалися 9 сімей, у минулому – 7. На 2019 рік передбачене фінансування у розмірі 5 106 000 гривень.

Із 2019 року знято обов’язкову умову у вигляді квартирного обліку при пільговому кредитуванні молоді (до 36 років) за програмою кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла. Це кредит на 20 років з відсотковою ставкою на рівні облікової ставки НБУ, власні кошти позичальника складають не менше 10%. З кінця лютого за цією програмою надано три кредити на загальну суму 925 454 грн. 

Також на Луганщині діють Регіональна цільова програма забезпечення молоді житлом і Регіональна цільова програма житлового кредитування учасників АТО. Вони передбачають кредитування під 3 % річних. Є пільги сім’ям з дітьми. Особистий внесок має бути не менше 6%. За програмою забезпечення молоді житлом з 2016 року надано 13 кредитів, за програмою для учасників АТО – 7.

У Сєвєродонецьку діють Міська програма забезпечення молоді житлом і Програма сприяння будівництву доступного житла для окремих категорій громадян, ухвалені 2018 р. За першою з цих програм надано один кредит 2018 року і виділено кошти на кредитування у 2019 році.

Друга програма передбачає додаткову підтримку у розмірі 25% нормативної вартості житла для педагогів, медиків, працівників соціальних служб, ЖКГ, держслужбовців, учасників АТО та ін. Фінансування цієї програми ще не здійснювалося.

Інеса Кірєєва зауважила, що подати заяви на участь у державних програмах можна на сайті управління, у місцевих – необхідно звернутися особисто.

***

IMG 38214-го квітня в Сєвєродонецьку підписано кредитний договір з родиною Євтушенко за Міською програмою забезпечення молоді житлом. За кредитні кошти сім’я придбала квартиру загальною площею 48,8 кв/м  на вторинному ринку.

У 2019 році з міського бюджету на Програму забезпечення молоді житлом виділено 579 530 грн., з них на кредитування  546 726 грн. та 32 804 грн. на обслуговування кредитів. Залишок кредитних коштів складає 127 956 грн.

***

04.04 1Також 4-го квітня на колегії Луганської обласної державної адміністрації в.о. начальника управління містобудування і архітектури Михайло Івасішин і директор Луганського регіонального управління Держмолодьжитла Інеса Кірєєва представили презентацію проекту Регіональної цільової програми  житлового кредитування внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей на 2019-2021 роки. Члени колегії схвалили проект програми.

Найближчим часом буде розроблено порядок кредитування внутрішньо переміщених осіб. Після того, як порядок буде затверджено і зареєстровано в органах юстиції, регіональне управління почне приймати документи від охочих узяти участь у програмі, про що буде повідомлено на сайті Луганського РУ.