• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Міжнародні організації долучаються до вирішення житлового питання ВПО

Міжнародні організації долучаються до вирішення житлового питання ВПО

Сьогодні, 14 листопада, очільник Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний взяв участь у дипломатичному сніданку для представників посольств іноземних держав та міжнародних організацій на запрошення «Благодійного фонду «Право на захист». Захід був організований з метою привернення уваги до житлових проблем внутрішньо переміщених осіб. Презентацію аналітичного огляду житлових програм, якими можуть скористатися внутрішньо переміщені особи, підготувала Еліна Шишкіна, правовий аналітик цієї благодійної організації.

2 1

Сергій Комнатний у ході свого виступу розповів про новели програми «Доступне житло», єдиної державної програми, що забезпечує ВПО постійним житлом на сьогоднішній день. Голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву наголосив на готовності запропонувати ряд сталих рішень житлового питання переселенців, зокрема, напрацьовувати пілотні проекти за участі міжнародних донорів спільно з органами місцевої влади. Такими пілотними проектами можуть бути житлові кооперативи для ВПО, програми у сфері орендного та соціального житла.

Очільник Фонду сказав: «Для отримання конкретних результатів потрібно розробити конструктивні пропозиції та план дій. Я пропоную:

- розглянути можливість початку перемовин щодо співпраці з Банком розвитку Ради Європи на виконання Резолюції 2198 Парламентської Асамблеї Ради Європи. У них багаторічний досвід реалізації таких програм;

- розробити Закон України «Про житлову стратегію» з урахуванням найкращих практик Європейського Союзу. Для цього необхідно залучити передових експертів та практиків цієї галузі, що, в свою чергу, передбачає залучення міжнародної технічної допомоги;

- брати участь в інвестиційних проектах, адже джерелами фінансування житлових програм окрім державного та місцевих бюджетів законодавством визначено інші джерела фінансування.

Керівник Держмолодьжитла звернув увагу учасників дипломатичного сніданку на відкритість та готовність установи до діалогу з неурядовими організаціями, міжнародними інституціями з метою пошуку сталих рішень забезпечення житлових прав переселенців.Представниця Німецького державного банку розвитку (KfW) подякувала Сергію Комнатному за продуктивну роботу Фонду.

У зустрічі взяли участь такі впливові міжнародні організації, як Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародна організація з міграції, Німецький державний банк розвитку (KfW), Рада Європи, а також представники дипломатичного корпусу.

Сторони висловили рішучу налаштованість на подальшу роботу, спрямовану на вирішення житлового питання ВПО.