Молоді – державну підтримку і власне житло

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний взяв участь і виступив на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, яке відбулося 1 липня.

Чільним пунктом порядку денного засідання стало обговорення проєкту Закону України №3718 "Про основні засади молодіжної політики", авторами якого є народні депутати України Олександр Санченко (у 2017-2020 рр. – голова Громадської ради Держмолодьжитла), Іван Крулько, Ірина Борзова та інші. Це рамковий документ, на основі якого в подальшому будуватимуться стосунки держави й молоді, в тому числі функціонуватимуть житлові програми для цієї категорії українців.

Виступаючи в обговоренні проєкту, Сергій Комнатний наголосив, що за 28 років діяльності Держмолодьжитла учасниками програм, що їх адмініструє Фонд, стали понад 40,5 тисяч родин. Значна частина з них – молодь, тобто, за чинним законодавством, громадяни віком до 36 років.

«Вселяє надію те, що в розділі VI «Особливості реалізації окремих прав молоді» проєкту Закону «Про основні засади молодіжної політики» знайшла своє місце стаття, яка регулює особливості реалізації права молоді на забезпечення житлом», - зазначив очільник Фонду.

На жаль, від 2015 року і досьогодні молодіжне кредитування практично не отримує увагу держави – відсутнє фінансування відповідної програми з державного бюджету. «Житлова проблема залишається однією з найбільш гострих для молодих українців. Якщо ведемо мову про завтрашній день нашої країни – це питання потребує негайного врегулювання», - заявив Сергій Комнатний.

212Голова правління Фонду нагадав членам комітету, що 2020 року спливає термін дії Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2020 роки, виконавцем якої є Держмолодьжитло. Сергій Комнатний наголосив на нагальній потребі у продовженні цієї програми та її наповненні коштами.

У своїх виступах народні депутати зазначали, що забезпечення молоді житлом є важливою складовою державної молодіжної політики.

За підсумком дискусії Комітет Верховної Ради з питань молоді одноголосно вирішив рекомендувати парламенту ухвалити законопроєкт №3718 за основу з урахуванням позиції комітету. Водночас на підтримку позиції Держмолодьжитла буде спрямовано листи від керівництва Комітету (голова – народний депутат України Андрій Кожемякін) до прем’єрміністра України та Міністра розвитку громад і територій України щодо продовження на 2021 рік терміну дії Державної програми забезпечення молоді житлом.