• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • На Міжнародному Експофорумі – про перспективи житлових програм

На Міжнародному Експофорумі – про перспективи житлових програм

 

 2  1

 

26 вересня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний разом із заступником міністра регіонального розвитку Львом Парцхаладзе, президентом Будівельної палати України Петром Шилюком і виконавчим директором Асоціації міст України Олександром Слобожаном узяв участь у відкритті щорічного Міжнародного Експофоруму «Будівництво. Архітектура. Нерухомість». Дводенна виставка почала свою роботу у Міжнародному виставковому центрі в столиці.

Там же відбувся «круглий стіл» «Реалізація державних і регіональних житлових програм – шлях до вирішення проблем забезпечення житлом громадян, які потребують соціального захисту». Організатори - Будівельна палата, Асоціація міст України і Держмолодьжитло – запросили до участі в обговоренні цієї гостросоціальної проблеми представницький склад промовців і забезпечили високий рівень фахової дискусії.

 7

У своєму виступі голова правління Держмолодьжитла зазначив, що житлові програми містять не тільки соціальну складову. Їхня реалізація – це ще й шлях до економічного розвитку країни. За більш ніж чверть століття діяльності Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву власним житлом забезпечені понад 38 тисяч сімей. Більше 8,5 млрд грн інвестовано у вітчизняну будівельну галузь. Лише протягом 2017 року через житлові програми в галузь залучено понад 650 млн грн коштів бюджетів усіх рівнів, з яких фінансуються програми забезпечення громадян житлом, і власні кошти людей.

На жаль, на поточний рік Фонду виділено фінансування у десять разів менше за потребу. Разом з тим, завдяки, у тому числі, співпраці з Асоціацією міст Держмолодьжитло налагодило ефективну роботу з місцевими органами влади. Спостерігається стабільне зростання фінансування житлових програм з місцевих бюджетів. На сьогоднішній день реалізується 107 таких регіональних програм, фінансове забезпечення яких становить 235 млн грн. Це програми із забезпечення житлом молоді, учасників АТО, вимушених переселенців та інших категорій. На 2019 рік прогнозується подальше збільшення обсягу фінансування на ці цілі щонайменше до 300 млн грн.

3«Ключовим питанням залишається фінансування державних житлових програм з Держбюджету. Якщо воно буде вирішене, мешканцям територіальних громад буде запропоновано в рази більший фінансовий ресурс із місцевих бюджетів», - сказав Сергій Комнатний.

Тоді ми зможемо почати вирішувати проблему відтоку молоді з країни, реально допомагати захисникам Вітчизни, внутрішньо переміщеним особам – усім категоріям українців, які потребують державної підтримки у придбанні доступного і гідного житла.

«Держмолодьжитло є надійним і ефективним партнером територіальних громад у реалізації ними соціально-економічних програм, спрямованих на задоволення потреб людей», - наголосив очільник Фонду.

10На завершення він підкреслив: «Ми вивчаємо відповідний досвід інших країн. І немає жодної держави, де б житлове питання громадян було вирішене. Але сучасні підходи до національної житлової політики, активна реалізація житлових програм дає змогу вирішувати гострі питання».

Директор Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла - Олена Алексеєва розповіла про місцеві житлові програми, які реалізуються в цій області.

Про необхідність підвищення дієвої уваги усіх гілок державної влади до фінансування житлових програм говорили у своїх виступах практично всі фахівці будівельної галузі – учасники «круглого столу».