Новини регіонів

 

chern 24 09Чернігів: житлові потреби внутрішньо переміщених осіб облікують

Виконком Чернігівської міськради своїм рішенням утворив житлову комісію з обліку внутрішньо переміщених осіб і надання їм тимчасового житла. Комісія утворена як постійно діючий орган з метою громадського контролю за розподілом такого житла.

Досі в Чернігові, як і скрізь по Україні, внутрішньо переміщених осіб на квартирний облік не брали, бо для цього не було законних підстав. Завдяки ухваленим міською радою поправкам до рішень у Чернігові на квартирну чергу ставили з числа таких осіб лише учасників бойових дій в АТО/ООС та родини загиблих там українських вояків. Решті переселенців держава виплачує кошти на піднайм квартир, але не надає житла. І навіть законного механізму надання їм житла донедавна не було.

Ухвалена 26 червня ц.р. Постанова Кабінету Міністрів України №582 «Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб і Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» змінила це становище.

Відтепер для ВПО запроваджено окремий квартирний облік. Можливо, наступним урядовим кроком буде державне фінансування, яке допомогло б у придбанні постійного або тимчасового житла.

Внутрішнім переселенцям, які мешкають у Чернігові, для постановки на цей облік та з усіма пов’язаними з цим питаннями треба звертатися до відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду міськради.

kirov 24 09Кропивницький: Обласна влада ініціюватиме залучення фінансів у молодіжне житлове будівництво

Таке рішення ухвалили члени наглядової ради Кіровоградського регіонального управління Держмолодьжитла, засідання якої відбулося під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка.

Під час засідання директор регіонального управління Фонду Артем Погребнюк поінформував про роботу РУ, зауваживши, що головною проблемою є нестача коштів. "Станом на вересень річну програму кредитування виконано. Водночас маємо рейтинг кандидатів на отримання кредиту, у якому майже 60 осіб. Окремі кандидати перебувають у черзі з 2007 року, багато хто вже досяг граничного віку для молодіжного кредитування", – зазначив він та попросив сприяння у виділенні додаткових коштів.

«Вирішувати питання житлового кредитування з обласного бюджету для мешканців населених пунктів області без співпраці із місцевими бюджетами є неправильним. Обласний бюджет готовий до підтримки програми молодіжного житлового будівництва, але не 100 відсотків фінансування відповідних видатків. Готовий долучитися до обговорення питання з місцевою владою та ініціювати залучення фінансів з місцевих бюджетів до молодіжного житлового будівництва», – зазначив заступник голови ОДА Коваленко.

Зважаючи на напруженість обласного бюджету, члени наглядової ради вирішили звернутися з пропозицією про співфінансування до керівників територій області.

Вінниця і Хмельницький: співпраця з АМУ

vin 24 09Підписано меморандум про співпрацю між Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та Вінницьким регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Сторони домовились про:

- координацію зусиль для створення та удосконалення нормативно-правової бази у сфері будівництва доступного житла;

- розробку узгоджених механізмів взаємодії з органами державної та місцевої влади;

- інформаційне забезпечення співробітництва, включаючи висвітлення спільної роботи в ЗМІ, організацію та проведення науково-практичних конференцій, методичних та навчальних семінарів, «круглих столів», щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері житлового забезпечення та житлового будівництва, а також поширення існуючого досвіду з реалізації житлових програм в регіонах України;

- сприяти передбаченню коштів в місцевих бюджетах на програми забезпечення населення доступним житлом.

***

hmel 24 09Підписано меморандум про співпрацю між Хмельницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» і Хмельницьким регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Метою меморандуму є співпраця і консолідація зусиль, спрямованих на реалізацію житлової політики держави, захист житлових прав громадян, запровадження інноваційних механізмів, спрямованих на вирішення житлових проблем жителів Хмельницької області, подальший розвиток місцевого самоврядування, будівельної галузі та пов'язаних з нею галузей народного господарства, а також реалізацію суспільно важливих проектів.