НОВИНИ РЕГІОНІВ

У Сєвєродонецьку ухвалено нову житлову програму

Розпорядженням голови Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації затверджено міську програму забезпечення житлом молоді Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки.

Можливість отримати пільговий кредит за програмою за рахунок коштів бюджету територіальної громади мають громадяни, які працюють на підприємствах, організаціях, установах, зареєстрованих на території громади:

   -    сім'ї та одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно,

    -  педагогічні, науково-педагогічні працівники, медичні і фармацевтичні працівники, працівники культури і мистецтв, держслужбовці, посадовці місцевого самоврядування віком до 40 років включно,

    -  громадяни віком до 40 років включно, на яких поширюється дія пп.19 і 20 частини першої статті 6, пп.10-14 частини другої статті 7 та абзаців четвертого, шостого і восьмого п.1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та члени їхніх сімей,

   -  внутрішньо переміщені особи віком до 40 років включно, на яких поширюється дія Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які отримали довідку про взяття на облік як ВПО.

З повними умовами програми можна ознайомитися на сайті Луганського регіонального управління Держмолодьжитла та у фахівців РУ.

HERB 6

 

Громади Луганщини долучать до забезпечення молоді житлом

За участі глави Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая на засіданні робочої групи щодо підготовки проектів регіональних цільових програм та фінансування чинних програм з обласного бюджету заслухано питання продовження реалізації Регіональної цільової програми забезпечення молоді житлом на 2018-2020 роки.

За період реалізації цієї програми надано п’ять пільгових кредитів молодим сім’ям на суму 1855,602 тис. грн за рахунок спеціального фонду обласного бюджету на загальну площу житла 289,8 кв. м.

З презентацією виступила директор Луганського регіонального управління Держмолодьжитла Інеса Кірєєва. Вона доповіла про доступні кредити: порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, умови програм тощо. За її словами, реалізація Програми через ефективний фінансово-кредитний механізм забезпечить доступність житла для молодих сімей.

Учасники наради вирішили продовжити реалізацію програми, залучаючи до активної роботи територіальні громади, тому що саме розробка і реалізація місцевих програм здатні в повній мірі врахувати всі потреби і особливі умови жителів громад.

Крім того, участь місцевих громад – це можливість залучати власні кошти для реалізації програми, що дасть більш істотний результат в порівнянні з використанням тільки коштів обласного бюджету.

Окремо учасниками наради було зазначено, що житло було і залишається одним із найважливіших інструментів досягнення соціальних цілей у суспільстві. Забезпеченість громадян житлом – це показник успішності державної політики і найбільш точний показник економічного зростання держави.

Фінансування житлових програм за рахунок коштів місцевих бюджетів, обсяги яких у багатьох регіонах України суттєво зростають, дасть змогу вирішити житлову проблему локально.

7

 

На Вінниччині – ще п’ять щасливих родин новоселів

У Вінниці введено в експлуатацію І чергу об’єкту житлового будівництва за адресою: вул. І. Богуна, 27а, забудовником якого є ТОВ «Родинний Маєток». 84-квартирний будинок зведено із залученням коштів за державною програмою будівництва (придбання) доступного житла, яка реалізовується Вінницьким регіональним управлінням Держмолодьжитла.

У будівництво об’єкта спрямовано кошти п’яти державних підтримок на загальну суму 2,4 млн грн, отриманих учасниками програми «Доступне житло».

Для громадян – учасників програми, які отримали державну підтримку у грудні 2019 року на стадії 5-відсоткової готовності будинку, збудовано 286,63 кв. м житла, а загальна сума спрямованих громадянами інвестицій у будівництво зазначеного житлового об’єкту склала 5,159 млн грн.

Сподіваємося, 2021 року ситуація з фінансуванням цієї вкрай важливої для людей програми зміниться на краще, і в державному бюджеті України будуть передбачені кошти для її подальшої реалізації. Це дасть змогу громадянам, які перебувають на черзі в рамках програми «Доступне житло», отримати таку потрібну їм державну підтримку для придбання власного омріяного житла.

Довідково: у відкритому електронному реєстрі кандидатів на отримання державної підтримки за програмою «Доступне житло» на сайті Вінницького регіонального управління Держмолодьжитла сьогодні перебуває ще 597 сімей, з яких 206 родин учасників АТО і 233 сім’ї ВПО.

Донеччина: підписано меморандум про співпрацю

Сьогодні Краматорській міській раді відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між цією радою і Донецьким регіональним управлінням  Державної спеціалізованою фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Метою Меморандуму є співпраця консолідації зусиль, захисту житлових прав мешканців територіальної громади Краматорська, запровадження інноваційних механізмів, спрямованих на вирішення житлових проблем населення міста, подальший розвиток місцевого самоврядування будівельної галузі та пов’язаних з нею галузей народного господарства.

Миколаїв: засідання координаційної ради

Під головуванням заступника міського голови Миколаєва Ю.Андрієнка, за участю директора Миколаївського РУ Держмолодьжитла В. Федорончука, депутатів Миколаївської міської ради, керівників адміністрацій районів міста і структурних підрозділів Миколаївської міської ради відбулося засідання Координаційної ради з питань розвитку житлового будівництва в Миколаєві.

Юрій Андрієнко доповів, що міська влада вишукує можливість фінансування місцевої Програми забезпечення молоді житлом.

У свою чергу, Василь Федорончук звітував про реалізацію державних і регіональних житлових програм у 2020 році та розповів про плани на 2021 рік.

Минулого року 41 сім’я придбала власне житло за участю державних та місцевих житлових програм через Миколаївське регіональне управління. 109 сімей отримали часткову компенсацію кредитів комерційних банків та здешевлення вартості іпотечних кредитів, 27 ОСББ отримали часткове відшкодування витрат з обласного бюджету на енергозберігаючі заходи. Всього використано майже 35 млн грн: з державного бюджету 2,15 млн грн., міського бюджету міста Миколаєва – 23,95 млн грн., обласного бюджету – 8,7 млн грн.

На 2021 рік передбачено виділення коштів з міського бюджету в розмірі 19,2 млн грн., з обласного бюджету – 5,015 млн грн. для надання пільгових кредитів та на часткове відшкодування витрат на енергозберігаючі заходи для ОСББ – 1,3 млн. грн., з державного бюджету для надання пільгових кредитів за рахунок статутного капіталу Держмолодьжитла – 1,069 млн грн., для надання часткової компенсації відсоткових ставок кредитів комерційних банків – 0,3 млн грн., здешевлення вартості іпотечних кредитів – 1,195 млн грн.

На виконання Програми забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян Миколаєва житлом на 2018-2022 рр. Координаційна рада затвердила переліки кандидатів. Це дасть змогу розпочати надання пільгових кредитів цього року.

34


Житловий будинок в Миколаєві введено в експлуатацію

Приватним підприємством «ВЕГА-ГРУП» введено в експлуатацію 104-квартирний житловий будинок із вбудовано-прибудованими приміщеннями по пр. Героїв України та вул. Новоодеській в м. Миколаєві, що підтверджено сертифікатом готовності до експлуатації. Загальна площа квартир у новобудові склала 6192,1 кв. м.

Протягом 2019-2020 рр. у цьому будинку 8 сімей отримали державну підтримку на будівництво житла на загальну суму 3 209 045,0 грн (у тому числі 2 271 268 грн. – кошти державного бюджету, 937 777 грн. – кошти обласного бюджету).

Надання державної підтримки здійснювалося відповідно до програми «Доступне житло» за рахунок коштів державного бюджету і Комплексної соціально-економічної програми забезпечення громадян житлом у Миколаївській області на 2018-2022 рр. за рахунок коштів обласного бюджету.

7 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали державну підтримку у розмірі 50% вартості житла, одна сім’я отримала підтримку у розмірі 30%. 

Херсонщина: робоча зустріч із місцевою владою

У Олешківській міській раді відбулась робоча зустріч директора Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла Юрія Волковича і гендиректора будівельної компанії «МЖК» з міським головою Євгеном Рищуком і керівництвом міськради.

Присутніх ознайомлено зі станом будівництва у межах житлових програм, які реалізує на Херсонщині Херсонське регіональне управління Держмолодьжитла, умовами участі в них, станом їх фінансування та пріоритетами, до яких, зокрема, належать питання вирішення житлових проблем учасників АТО і ООС, внутрішньо переміщених осіб, багатодітних родин та інших пільгових верств населення. Розглянуто питання розвитку молодіжного житлового кредитування в м. Олешки.

Вирішено спільно опрацювати проект Програми розвитку молодіжного житлового будівництва у м. Олешки, визначити і виділити перспективні земельні ділянки під будівництво житла в рамках житлових програм та спільно реалізувати цей проект, спрямований, в першу чергу, на вирішення житлових проблем пільгових категорій громадян.

Харків: перший квартал 2021 року видався продуктивним

Використавши 14,86 млн грн коштів із бюджету міста, у березні цього року Харківське РУ – краще в Україні за показниками діяльності за 2020 рік – уклало 14 нових договорів з громадянами за міською програмою будівництва доступного житла.

Загалом же перший квартал цього року став продуктивнішим, ніж такий самий період минулого року. Якщо за перші три місяці 2020 року було укладено 10 договорів на суму 8,28 млн грн на будівництво 13 квартир, то у три місяці 2021-го укладено 29 договорів для будівництва 36 квартир, на які використали 22,7 млн грн.

Детальніше:

- 14 пільгових молодіжних кредитів (12,19 млн грн);

- 7 пільгових кредитів надано учасникам бойових дій в зоні АТО на загальну суму 5,55 млн грн;

- 4 сім’ї працівників бюджетних, комунальних чи вищих навчальних закладів  Харкова отримали пільговий кредит на суму 2,65 млн грн;

- 1 пільговий кредит на суму 419 тис. грн виданий за реєстром внутрішньо переміщених осіб;

- 3 сім‘ї харків‘ян зі списків позачерговиків отримали держпідтримку (безповоротну грошову субсидію) на будівництво житла в розмірі 1,84 млн грн. за напрямком 50/50;

Учасники програми – позичальники УКРГАЗБАНКУ своєчасно отримали часткову компенсацію відсотків, сплачених по іпотечних кредитах, у загальній сумі – 39 тис. грн.