• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Новини регіонів: Київщина, Запоріжжя, Тернопіль, Сєвєродонецьк

Новини регіонів: Київщина, Запоріжжя, Тернопіль, Сєвєродонецьк

У Київській облраді представлено можливості Іпотечного центру щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та інших категорій

Під час робочого спілкування заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової з директором Іпотечного центру в м. Києві та Київській області «Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Миколою Марчуком, начальником Служби у справах дітей та сім’ї Іриною Антошко і головою постійної комісії облради з розвитку місцевого самоврядування Борисом Білим ішлося про можливості співпраці Іпотечного центру і служб столичної області для забезпечення житлом дітей-сиріт та багатодітних родин.

Микола Марчук поінформував про прогнозовані показники фінансування Іпотечного центру у 2022 році й нагадав умови, за якими жителі області можуть скористатися фінансовою допомогою держави для придбання житла.

Зі свого боку, Тетяна Семенова запропонувала напрацювати обласну програму спільно зі Службою у справах дітей та сім’ї та Іпотечним центром. Також вона наголосила, що Київська обласна рада направить листи до голів територіальних громад області. Крім того, за потреби будуть проведені спільні зустрічі з очільниками громад для роз’яснень відповідальності у разі відмови у взятті на облік дітей-сиріт, можливість отримати власне житло яким гарантує законодавство України.

DOC

DOC1

Нові кредити на Запоріжжі

Запорізьке регіональне управління Держмолодьжитла надало кредит на придбання житла учаснику антитерористичної операції Запорізької області. Кредит надано за програмою надання пільгових довготермінових кредитів учасникам АТО на будівництво (реконструкцію) і придбання житла за рахунок коштів обласного бюджету, затвердженою Запорізькою обласною радою 01.03.2018 року.

Новоселами цього разу стала родина Вячеслава Шведюка із міста Мелітополь. 

RU

Також Запорізьке РУ видало другий цьогоріч кредит за Цільовою програмою забезпечення молоді міста Запоріжжя житлом. Кредит надано в межах коштів, що надійшли на рахунок спеціального фонду бюджету міста від повернення раніше отриманих кредитів.

Змогою придбати власне житло скористалася молода родина у складі чотирьох осіб. Сімʹя Марини Малахової стояла в черзі в регіональному управлінні на отримання кредиту з 2017 року.

RU2

Ще дві сім’ї придбають житло у Тернополі завдяки кредитуванню від Держмолодьжитла

Підписанням іпотечних договорів завершилося оформлення кредитів на будівництво житла за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла двом молодим сім’ям, в одній з яких членом сім’ї є внутрішньо переміщена особа.

Молоді сім’ї обрали житло в акредитованому Держмолодьжитлом об’єкті, будівництво якого здійснює ТзОВ «Тернопільбуд» за адресою: Тернопіль, вул. О. Довженка.

Розмір процентної ставки за користуванням кредитом встановлено відповідно до ставки НБУ на дату укладання (наразі – 8% річних).

 

Для охочих стати учасниками програми кредитування значно спрощені умови для отримання довгострокового пільгового кредиту для будівництва (реконструкції) та придбання житла за рахунок коштів Держмолодьжитла. На сьогоднішній день це одна з найбільш привабливих  житлових програм.

RU3

Луганське РУ: п’ять років у Сєвєродонецьку

П’ятиріччя тому було відновлено повноцінну роботу Луганського регіонального управління Держмолодьжитла і зареєстровано його розташування в місті Сєвєродонецьку. Завдяки праці колективу Держмолодьжитла і Полтавського регіонального управління Фонду, які тимчасово взяли роботу на себе, вдалося запобігти закриттю Луганського РУ.

Завдяки співпраці з Луганською обласною адміністрацією вже восени 2016 року було відновлено обласні програми кредитування та надані перші кредити молоді.

2017 року відновлено фінансування програми «Доступне житло» - це державна підтримка на будівництво доступного житла.

2018 року прийнято міську програму забезпечення житлом в м. Сєвєродонецьку і забезпечено її фінансування. Не надто велике, але ми радіємо за кожну сім’ю, якій змогли допомогти отримати власне житло.

2019 рік видався найкращим за фінансуванням житлових програм: було видано 31 кредит. Внесено зміни до програми кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла, завдяки яким програма почала працювати в Луганському регіоні. Ухвалено і профінансовано з державного бюджету України програму кредитування для учасників АТО і ВПО.

За п’ять років Луганське РУ Держмолодьжитла забезпечило житлом 98 сімей, з них через кредитні програми – 82 родини на загальну суму 36 893 840 грн. 16 сімей отримали державну підтримку на будівництво житла на загальну суму 5 608 184 грн.

На жаль, фінансування діючих місцевих програм зменшується, але є сподівання, що у другому півріччі 2021 року фінансування буде відновлено. Бюджетні запити спрямовані до ВЦА м. Сєвєродонецька і Луганської обласної державної адміністрації.

Сьогодні по обласному бюджету є дві чинні програми кредитування для учасників АТО і ВПО (термін дії обох програм спливає у грудні 2021 року). Чекає на підписання програма кредитування молоді.

Військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецька схвалила цього року програму кредитування для молоді.

Кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла наразі є єдиною програмою, за якою 2021 року надавалися кредити молоді.

За рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установою для відбудови (KfW) на надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам, 21.07.2021 року було обрано два кандидати на отримання кредиту, яким наразі оформлюються документи.

 

Регіональне управління працює в межах обсягів фінансування. Колектив Луганського РУ сподівається, що до кінця року показник по наданим кредитам буде не нижче попередніх років.