• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • ОФІЦІЙНО: пільгові кредити на житло для ВПО стануть ще більш доступними

ОФІЦІЙНО: пільгові кредити на житло для ВПО стануть ще більш доступними

Внесені зміни до Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW). Для цього Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 1 листопада 2022 р. №1227.

Відтепер коло потенційних отримувачів таких кредитів суттєво розшириться. Водночас зменшиться фінансове навантаження на позичальників.

Документ, розроблений за ініціативою Мінреінтеграції і Держмолодьжитла, запроваджує такі зміни до умов кредитної програми:

- участь у програмі зможуть взяти громадяни, які мають житло на території громад, де тривають воєнні дії або які перебувають в окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений наказом Мінреінтеграції,

- збільшено максимальний строк кредитування до 30 років (раніше – 20 років),

- збільшено до 65 років граничний вік позичальника, до досягнення якого має бути погашено кредит,

- подвоєно нормативну площу житла на одинокого громадянина: відтепер це 52,5 кв. м (раніше – 21 кв. м),

- переможці відбору отримують можливість взяти кредит на житло, реконструйоване не більше ніж 35 років тому (раніше – 25 років),

- переможець має право обрати житло в іншому регіоні, ніж той, який він зазначив у заяві про намір отримати кредит,

- для зменшення фінансового навантаження на позичальників у разі зниження їхньої платоспроможності встановлено можливість реструктуризації заборгованості. Зокрема, шляхом:

Ø розстрочення сплати простроченої заборгованості за кредитом;

Ø встановлення пільгового періоду, протягом якого позичальнику відтерміновуються платежі з погашення кредиту і не нараховуються відсотки;

Ø збільшення терміну кредитування (не більше ніж на 60 місяців).

Знищення або пошкодження житла, на яке наданий кредит, що відбулося починаючи з 24 лютого 2022 року внаслідок військової агресії росії, відтепер є підставою для надання позичальнику кредитних канікул, протягом яких він може звільнятися від сплати основного платежу та відсотків.

Про факт пошкодження нерухомості позичальник повинен подати повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ №380.

Якщо підставою для встановлення кредитних канікул є знищення житла, такі кредитні канікули встановлюються до моменту отримання громадянином компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна.

Внесенню проєкту відповідних змін на розгляд Уряду передувало плідне обговорення документу в рамках консультацій Держмолодьжитла як виконавця програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» та Імплементаційного консультанта програми – консалтингової компанії IPC GmbH.