• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» підтримає відбудову нашої країни – Сергій Комнатний

План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» підтримає відбудову нашої країни – Сергій Комнатний

24 квітня 2023 р. голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у презентації нового Плану дій Ради Європи (РЄ) для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» на 2023-2026 роки.

Презентація відбулася в межах робочого візиту до нашої країни делегації доповідачів РЄ з питань демократії GR-DEM і директора Директорату координації програм РЄ Клауса Нойкірха.

Сергій Комнатний у своєму виступі подякував Раді Європи за ефективну реалізацію попереднього Плану дій для України та зазначив, що новий План, розрахований до 2026 року, стане одним із ключових дороговказів для відбудови і розвитку нашої країни, підтримки українців, що повертаються і повертатимуться додому, захисту їхніх прав.

Для України як члена європейської спільноти підтримка Ради Європи була і залишається засадничо важливою, наголосив очільник Фонду. Робота вітчизняних урядових і недержавних інституцій у взаємодії з Офісом РЄ в Україні і його підрозділами давала змогу забезпечувати ефективну реалізацію низки проєктів і програм, спрямованих на задоволення потреб українських громадян.

IMG 20230424 110218654

Від 2015 року у рамках Планів дій Рада Європи надає Україні допомогу в реагуванні на потреби внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зокрема – через реалізацію проєктів посилення спроможності внутрішньо переміщених осіб, центральних органів влади, органів місцевого самоврядування та громад.

У частині реалізації житлових програм для ВПО важливу роль відіграла взаємодія Держмолодьжитла з Проєктом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

Спільні дії дали змогу вивчити релевантний міжнародний досвід і з його урахуванням модернізувати і починаючи з 2017 року втілювати в життя програми забезпечення житлом, окремим рядком у яких представлені внутрішні переселенці.

Відтоді й досьогодні за всіма програмами Держмолодьжитло забезпечило житлом понад 2,5 тисячі сімей ВПО. Ця робота триває.

Набутий досвід відіграв важливу роль у спільній реалізації Держмолодьжитлом і німецьким банком KfW україно-німецької урядової програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Ведучи мову про ключові етапи подальшої співпраці, голова правління Фонду зупинився на спільній зі структурами Ради Європи адвокації приєднання нашої держави до Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ).

Керівна рада банку встановила безпрецедентні умови вступу для України – без сплати вступного внеску. Як секретар Міжвідомчої робочої групи з цього питання Сергій Комнатний повідомив про завершення етапу погодження законопроєкту про вступ України до БРРЄ у центральних органах виконавчої влади. Очікується внесення документу до Парламенту нашої держави.

Ухвалення такого рішення запалить «зелене світло» для розробки і втілення в життя потужних соціальних проєктів для ВПО, насамперед у житловій сфері. Адже саме на реалізації житлових програм для населення країн, які зазнали внутрішнього переселення через збройні конфлікти і війни, спеціалізується банк, який має соціальний мандат Ради Європи.

Членство України у Банку розвитку РЄ стане важливим кроком до системного вирішення житлового питання внутрішніх переселенців, підкреслив голова правління Держмолодьжитла. Фонд перебуває на постійному зв’язку з представниками БРРЄ, є й попередні напрацювання щодо майбутніх соціальних житлових програм.

«Відчуваємо підтримку європейських інститутів і щире бажання допомогти у відбудові нашої країни, підтримати наших людей, які зазнали лих війни», - резюмував Сергій Комнатний.