Працюємо для людей

Держмолодьжитло із «традиційної» бюрократичної структури перетворюється на сервіс для людей. Маємо на меті сприяти задоволенню потреб українців у власному доступному і достойному житлі. Наша місія – допомагати вам отримати власний дах над головою. Для вас це справді важливо, адже житло – це та основа, на якій можна і варто будувати своє життя у рідній країні, ростити дітей, планувати і втілювати в життя мрії і задуми. Допомогти родинам створити таку основу – задача благородна. Особливо якщо безумовну пріоритетність цієї мети розуміють не лише органи місцевого самоврядування, але й державна влада…

Та сьогодні – не про проблему хронічного недофінансування житлових програм із державного бюджету. А про лише дві із сотень родин, які нещодавно придбали власні оселі за допомогою програм Фонду. І про успіхи, яких завдяки активній позиції та співпраці з місцевою владою досягають в одному з регіонів (насправді таких регіонів більше, але приклад Харкова є мотивуючим).

Нещодавно в’їхала до власної довгоочікуваної домівки сім’я учасника АТО на Закарпатті. Родина скористалася програмою 3-відсоткового пільгового кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО.

«Нарешті ми вдома»,- полегшено зітхає глава молодої сім’ї Михайло: досі родина змушена була орендувати житло. Дружина згадує, як після народження донечки подружжя мріяло про власне житло, однак придбати його самостійно для них було нереально – занадто високими для більшості простих українців є ставки за банківською іпотекою.

І от нагодилася програма бюджетна кредитування під 3%. Сім’я зареєструвалася для участі в ній – і мрія про власне житло дуже швидко здійснилася.

Залишається сподіватися, що держава знайде можливість зберегти зазначену програму, перша спроба реалізації якої в останні дні 2019 року спричинила величезний, ажіотажний попит громадян.

***

Тернистим став шлях до власної домівки у родини Стародуб, що мешкає в Запорізькій області. Велика сім’я – молода мама Олена, 12-річна донечка Вікторія та синочки Женя і Костя, 9-ти і 3-х років – до початку антитерористичної операції на сході України мешкали у власній квартирі зі свіжим ремонтом в Донецьку. Олена мала чудову роботу, стабільний заробіток… Та прийшла війна, і через загрозу життю сім'я була змушена покинути оселю. В надії, що скоро усе мине, родина переїхала до рідних у Мелітополь. Так і залишилися там.

96591674 3071753202862727 7701946925276200960 n

Про програму «Доступне житло» Олена Стародуб вперше дізналася від іншої родини внутрішньо переміщених осіб. Швидко зібрала пакет документів – і от у лютому 2018 року стала в чергу на участь. А наприкінці 2019 року пані Олена отримала довгоочікуваний дзвінок від Запорізького регіонального управління Держмолодьжитла. Каже, була приголомшена, адже насамкінець бюджетного року кандидати мали лише п’ять робочих днів на збирання документів. Встигнути було непросто, але можливо, якщо ви дійсно маєте мету – власну оселю. Невдовзі родина отримала «добро» на участь у програмі від комісії Міністерства розвитку громад та територій України. Далі обрали квартиру від надійного забудовника у Мелітополі, підписали необхідні документи, внесли 50% вартості житла за умовами програми.

Далі розповідає пані Олена: «Здавалося б, на цьому все, але тут я дізнаюся, що не надійшли державні кошти на «Доступне житло». Учасники програми були дуже напружені, моїм переживанням не було меж. Адже я вклала в програму всі наші заощадження. Та в результаті все вирішилося благополучно. Ми стали власниками нової просторої квартири.

Хочемо подякувати всім, хто створював програму «Доступне житло»! Окремо дякую фахівцям Запорізького РУ Держмолодьжитла, які були з нами від початку й до успішного вирішення питання. Низький уклін Вам за ваше добре відношення до людей!»

***

А як просто зараз, під час карантинних обмежень, йдуть справи у стабільного регіону-лідера з реалізації житлових програм, міста Харкова? І знов тут є чому по-доброму позаздрити. Керівництво регіонального управління вдосконалило механізми дистанційного спілкування з клієнтами. Своєю чергою, надійшли планові кошти із бюджету Харкова на фінансування обох житлових програм.

Це дало змогу збільшити на 60% до березня продуктивність роботи. У квітні в Харкові укладено 16 нових договорів на загальну суму 10,96 млн грн на будівництво 18 квартир. За програмами:

- сім пільгових молодіжних кредитів за рахунок бюджету міста Харкова (більше, ніж за попередні три місяці);

- одна харківська родина, які перебуває на квартирному обліку, отримала безповоротну субсидію у 50% вартості квартири на будівництво житла;

- дві родини працівників харківських підприємств отримали безповоротну грошову субсидію у 40% на будівництво житла;

- один кандидат з числа працівників бюджетних установ,  комунальних підприємств або вищих  закладів освіти міста Харкова став позичальником;

- чотири пільгові кредити надано учасникам бойових дій в зоні АТО/ООС.

- одина сім‘я внутрішньо переміщених осіб отримала пільговий кредити на будівництво двох квартир.

Тож попри карантин робота Держмолодьжитла триває. Щодо ж відновлення фінансування державних програм у 2020 році – продовжимо працювати з центральними органами влади. Одночасно триває активна робота із залучення позабюджетних джерел фінансування придбання українцями власного житла. Поставимо тут три крапки в очікуванні на позитивні новини, які будуть своєчасно оприлюднені на наших інформаційних ресурсах…