• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Представник Фонду взяла участь у «круглому столі» з питань розвитку іпотеки

Представник Фонду взяла участь у «круглому столі» з питань розвитку іпотеки

 

 1 1Заступник голови правління Держмолодьжитла Ельвіра Левченко взяла участь у роботі «круглого столу» з теми «Житлове будівництво як інструмент підтримки економіки України: оподаткування чи іпотека?», організованого Конфедерацією будівельників України (КБУ).

Обговорювалися проблемні питання розвитку іпотечного кредитування та пропозиції, спрямовані на повноцінне відновлення цього важливого фактору розвитку будівництва та вирішення житлової проблеми громадян.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Секретаріату КМУ, НБУ, Мінрегіону, Мінфіну, Державної податкової служби України, забудовники та девелопери.

У своєму виступі Ельвіра Левченко окреслила проблеми, які стоять на заваді розвитку кредитування в житловому секторі в Україні. Насамперед це низька платоспроможність фізичних осіб – потенційних покупців житла, незначний платоспроможний попит на первинному і вторинному сегментах ринку нерухомості, обмежена пропозиція якісного вторинного житла через застарілість житлового фонду в Україні.

Ще одним «вузьким місцем» на шляху розвитку житлового будівництва в нашій країні заступник очільника Фонду назвала невирішену на законодавчому рівні проблему, з якою стикаються кредитори (банки чи інші фінансові установи), які не можуть ефективно задовольнити свої законні вимоги за договорами іпотеки за рахунок заставного майна в разі невиконання своїх зобов’язань недобросовісним позичальником.

Що стосується питань роботи Держмолодьжитла як інструменту державної житлової політики, який володіє потенціалом вирішувати житлове питання українців на системному рівні, Ельвіра Левченко зупинилася на обмеженості державного фінансування житлових програм як основній проблемі, що заважає справді масовому доступу українців до власного доступного житла за міжнародними стандартами.

В таких умовах потенціал для розвитку житлових програм у Фонді бачать у активній співпраці з органами місцевого самоврядування та в залученні позабюджетних джерел фінансування проєктів у житловій сфері, підбила підсумок Ельвіра Левченко, підтримавши конструктивні пропозиції представників влади та компаній-забудовників, що прозвучали в ході «круглого столу».