Програма "Доступне житло". Позиція громадськості

Сьогодні в прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція, присвячена діючим в країні житловим програмам, яку провели представники громадськості. Тема конференції, на яку були запрошені представники ЗМІ, була зазначена як «Програма «Доступне житло». Чи виправдовує сподівання громадян і скількох ощасливить новими квартирами?».  Учасники заходу поставили собі за мету відповісти на питання, чи потрібна українцям, зокрема учасникам АТО і внутрішньо переміщеним особам, програма "Доступне житло", наскільки корисна вона для пересічних громадян та які сподівання вони покладають  на перспективи державної підтримки у вирішенні їхнього житлового питання.

20171204 130504 ред

Організатори прес-конференції розповіли присутнім про існуючі в зазначеній сфері проблеми та поділилися своїм баченням можливих шляхів їх вирішення. Голова правління громадської організації «Мій.Дім.UA» Юлія Дрюк-Ілляшенко зазначила, що програма «Доступне житло» нарешті отримала  фінансування, але виділених державою коштів (мова йде про 30 млн. грн) категорично недостатньо для того, щоб надати допомогу тій значній кількості переселенців, які потребують на таку допомогу. Держава, економлячи на пільгових житлових програмах, втрачає головний і найбільш цінний свій ресурс –людський. І мова не лише про еміграцію, але й про ненароджених через відсутність житла дітей.

20171204 132147 ред

Другий учасник конференції Абоїмова Олександра не представляє громадську організацію, але є реальним учасником житлової програми «Доступне житло». Пані Олександру турбує відсутність в країні цивілізованого іпотечного фінансування, що ускладнює людям вирішення власних житлових проблем. Окрім того, як будь-який інвестор будівництва, Олександра Абоїмова занепокоєна тим, забудовники виконували вчасно свої зобов`язання щодо дотримання термінів будівництва. В разі порушення таких строків інвестори потрапляють у пастку вкрай скрутного для них становища, виплачуючи одночасно платежі по кредитам і чималу орендну плату за наймане житло.

Заступник голови ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО» Антон Колумбет в своєму виступі звернувся до депутатів із закликом бути послідовним і після прийняття в цілому прогресивного закону на підтримку вітчизняної будівельної галузі та розвиток державних пільгових житлових програм, забезпечити їх належне фінансування. На думку доповідача, першочерговим завданням для депутатів, які голосували за ці закони, буде тепер голосування за їх належне фінансування. За словами пана Колумбета захисники та ветерани АТО, які ціною свого здоров’я та життя тримають оборону країни мають право на всебічну підтримку з боку держави.

Учасники заходу були спільні в заклику до влади реально допомогти громадянам, які в першу чергу потребують на таку підтримку, з вирішенням їх житлових проблем. Бо в іншому випадку люди, не маючи змоги винаймати житло, будуть змушені повертатися до своїх домівок в окуповані райони або навіть в прифронтові райони.

 

Детальніше про виступи учасників прес-конференції – за посиланням: https://www.youtube.com/watch?time_continue=817&v=k0tD51UgJsM