• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Молодіжна Рада при Миколаївському міському голові - за продовження пільгового житлового кредитування молоді

Молодіжна Рада при Миколаївському міському голові - за продовження пільгового житлового кредитування молоді

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву активно співпрацює з громадськими організаціями, об’єднаннями, у тому числі з громадськими радами, що діють при органах центральної та місцевої влади. Мета такої співпраці – забезпечення прозорості діяльності Фонду, унеможливлення корупційних ризиків.

Підвищення ролі громадської думки у формуванні й реалізації державної житлової політики – одне із важливих завдань Держмолодьжитла. У цьому контексті можна говорити про позитивні зрушення. Зокрема, у Миколаївській міськраді відбулося перше засідання Ради з питань молодіжної політики при міському голові.

Мол Рада при Міськ Голові 01112017

На зустрічі були присутні заступник Миколаївського міського голови Євген Шевченко, представники депутатського корпусу міста, в.о. директора Миколаївського регіонального управління Держмолодьжитла Василь Федорончук, представники громадськості та ЗМІ.

Було розглянуто проект Програми забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян міста Миколаєва житлом на 2018–2022 роки. Василь Федорончук доповів про результати виконання Програми забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян міста Миколаєва житлом на 2013–2017 роки, термін дії якої спливає у поточному році.

Він наголосив, що житлове питання залишається актуальним для міської молоді Миколаєва, яка неспроможна забезпечити себе житлом в умовах сьогодення. Тому важливою підтримкою від держави стає пільгове молодіжне кредитування.

Він повідомив, що у І півріччі 2017 року на пільгове молодіжне кредитування в Миколаєві спрямовано понад 12 млн грн. За рахунок коштів загального фонду бюджету міста Миколаєва укладено 16 кредитних договорів щодо надання пільгових довготермінових кредитів на будівництво житла молодим сім’ям, які потребують поліпшення житлових умов. Серед тих, хто отримав пільгові кредити, - 4 родини учасників АТО і 2 багатодітні сім'ї.

- Кошти були направлені, зокрема, на фінансування будівництва 9-поверхового 126-квартирного житлового будинку в мікрорайоні “Північний”. Зараз тут будується вже третій будинок. Бюджетне фінансування, на жаль, обмежене, але за підтримки керівництва міської ради, депутатського корпусу, які розуміють важливість цієї програми, у рейтингу міст України Миколаїв на даний момент є другим містом після Харкова за доступністю житла для молодих сімей, - повідомив Василь Федорчук.

Під час обговорення присутні підкреслювали, що основною проблемою у житловій сфері як у Миколаєві, так і в Україні в цілому є недостатність фінансування з державного бюджету. Вирішити проблему можна завдяки внесенню змін до діючих місцевих програм. Для цього Рада з питань молодіжної політики при міському голові вирішила направити звернення до секретаря міськради і голів депутатських фракцій з проханням розглянути можливість збільшення фінансування з міського бюджету на молодіжні програми забезпечення житлом на наступний рік.

За результатами обговорення Рада одноголосно підтримала проект Програми забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян міста Миколаєва житлом на 2018–2022 роки й направила звернення до керівництва міста і голів депутатських фракцій щодо підтримки програми і винесення її на розгляд сесії Миколаївської міської ради.

За словами голови Ради Тетяни Пустовойтенко, існує також потреба у проведенні інформаційної кампанії для молоді щодо можливостей кредитування. У відповідь Василь Федорончук повідомив, що Миколаївське регіональне управління Держмолодьжитла планує видавати інформаційні рекламні буклети і проводити у Миколаєві заходи для молоді, де зацікавленим будуть пояснювати, як можна взяти участь у програмах з отримання пільгового житла.