• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Рішення Уряду: умови програми «Доступне житло» суттєво вдосконалено

Рішення Уряду: умови програми «Доступне житло» суттєво вдосконалено

630 360 1519814456 4937

 10 жовтня на засіданні Уряду під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана ухвалено постанову «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом».

Проект постанови розроблено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Держмолодьжитлом і спрямовано на спрощення для громадян умов участі у програмі надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Документ вносить зміни та об’єднує в один цілісний документ дві постанови Кабінету Міністрів України:

- №140 від 11 лютого 2009 р. (зі змінами від 22.09.2017 р.) «Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом»,

- №193 від 29 лютого 2012 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла».

З доповіддю щодо внесеного на розгляд Уряду проекту постанови виступив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він зазначив, що робота за програмою «Доступне житло» потребує постійного вдосконалення, прозорості й відкритості. 30 відсотків вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет чи місцеві бюджети, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і минулого року, отримуватимуть 50 відсотків компенсації від держави або місцевих бюджетів. Віце-прем’єр-міністр зупинився на найбільш важливих нововведеннях у порядку реалізації програми «Доступне житло».

«Ухвалення постанови підвищить рівень прозорості, відкритості і найголовніше – ефективності програми і коштів, які залучаються як з державного, так і з місцевих бюджетів», - акцентував Геннадій Зубко.

Народний депутат України Наталія Веселова наголосила: щоб прийняти ці зміни, було пройдено довгий шлях. Ухвалення документу дасть змогу розблокувати використання 100 млн грн, закладених на програму в Держбюджеті України у цьому році. «2017 року 91 сім‘я учасників АТО і ВПО скористалися державною підтримкою на придбання квартир у новобудовах, – нагадала народний депутат. – А до кінця 2018 року, після відновлення дії програми, уже близько 300 сімей зможуть стати власниками нових квартир».

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан підтримав ухвалення постанови. Він наголосив, що завдяки співпраці Асоціації міст України з Держмолодьжитлом прийнято 48 нових місцевих житлових програм, які профінансовані з місцевих бюджетів на суму 233 млн грн. Ухвалення постанови стане сигналом до подальшого розвитку регіональних програм забезпечення громадян доступним житлом.

Володимир Гройсман підтримав цю пропозицію. Прем’єр-міністр закликав органи місцевої влади активно – і насамперед публічно – використовувати фінансові можливості місцевих бюджетів для ухвалення і реалізації програм доступного житла.

 IMG2834

Коментуючи прес-службі Держмолодьжитла ухвалення постанови «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив:

- Це рішення, на яке зачекалося суспільство. Адже потреба українців у власному житлі величезна, і небагато людей мають змогу вирішити це питання самотужки, без підтримки держави.

Розроблені фахівцями Мінрегіону і Держмолодьжитла та ухвалені Урядом зміни спрямовані на реалізацію стратегічних напрямків модернізації Фонду – забезпечення публічності, прозорості та ефективності роботи установи.

Ми зробили ще один рішучий крок до повного унеможливлення впливу чиновника на реалізацію програми «Доступне житло», усунення найменших можливостей для корупції, підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Та головне – рішення Уряду відповідає запитам людей, з якими ми спілкуємося особисто, в соціальних мережах, на «гарячій телефонній лінії» Держмолодьжитла.

Після завершення бюрократичних процедур очікуємо на відновлення фінансування «Доступного житла» найближчим часом. Рестарт програми матиме значний соціальний та економічний ефект. Залучивши з держбюджету 100 млн грн, ми залучаємо в будівельну галузь не менш ніж 150 млн грн коштів громадян та кошти співфінансування з місцевих бюджетів.

Наступним, по-державницькому мудрим, кроком назустріч очікуванням людей має стати належне фінансування житлових програм з бюджету держави – відповідно до бюджетного запиту Держмолодьжитла, який на програму «Доступне житло» становить 1 млрд грн на рік.

Ухвалений проект постанови КМУ «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», зокрема, передбачає:

 - можливість самостійного обрання учасниками програми об’єкта фінансування, у т.ч. готового житла від забудовника – з цього процесу прибрано міжвідомчу комісію;

- учасник програми самостійно обиратиме банк, у якому він буде відкривати рахунок, з якого здійснюватиметься платіж за обране житло;

- обмеження вартості, за якою може бути придбане житло учасниками програми, граничною вартістю;

- створення комісії Мінрегіону для схвалення переліку осіб на отримання державної підтримки;

- зниження верхньої межі рівня доходу учасників програми – дохід сім'ї не має перевищувати трикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні на одну особу;

- обмеження площі житла, яке може бути придбано в рамках програми, відповідно до чисельності сім’ї;

- удосконалення принципу розподілу коштів між регіонами – розподіл буде здійснюватися пропорційно до кількості населення в регіоні;

- учасник програми має підтверджувати проживання у придбаному житлі протягом трьох років – забороняється продаж придбаного за програмою житла протягом цього часу;

 - Держмолодьжитло забезпечує відкрите інформування про учасників програми – як про тих, хто виявив бажання взяти в ній участь, так і про тих, хто придбав житло за програмою.

 

Відео засідання уряду 10.10.2018