• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Сергій Комнатний: у І кварталі 2022 року Держмолодьжитло забезпечить житлом 500 сімей

Сергій Комнатний: у І кварталі 2022 року Держмолодьжитло забезпечить житлом 500 сімей

За перші три місяці 2022 року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву планує забезпечити власним житлом не менше 500 сімей громадян України через програми, які адмініструє установа. Про це пресслужбі Держмолодьжитла заявив голова правління установи Сергій Комнатний.

Зокрема, вже цього тижня буде продовжено проведення відборів учасників кредитної програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується Держмолодьжитлом і Мінреінтеграції за підтримки Мінцифри за рахунок коштів гранту Уряду Німеччини, наданого через банк KfW.

У другому півріччі 2021 року відбулося п’ять етапів відбору учасників цієї програми. За їхніми результатами власним житлом уже забезпечено понад 240 сімей. 12 січня буде відібрано ще 150 учасників програми. Надалі етапи відбору відбуватимуться не рідше ніж раз на місяць, а за фактом надходження коштів і частіше.

Водночас, зазначив Сергій Комнатний, 2022 року більш активно реалізовуватиметься Державна програма забезпечення молоді житлом. Додатково понад 200 молодих сімей придбають власне житло через механізм довгострокового пільгового іпотечного кредитування за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла. Таку можливість людям забезпечило ухвалення Кабінетом Міністрів України 15 грудня 2021 року розпорядження №1657 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству розвитку громад та територій на 2021 рік». Документом передбачено збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла на 169,9 млн грн.

Віднайти додаткові кошти на житло для українців стало можливим завдяки злагодженій роботі Уряду, Міністерства розвитку громад та територій України і Держмолодьжитла. Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов на всіх рівнях наголошує, що забезпечення житлом залишається гострим соціальним питанням, особливо актуальним для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та низки інших категорій. Відстоює міністр і необхідність віднайти кошти на житлове кредитування молоді як дієвий і затребуваний механізм забезпечення житлом. «Ми поділяємо і підтримуємо таку позицію, яка відкриває перед українцями нові можливості й допомагає створити надійну основу для того, аби жити і працювати вдома», - зазначив Сергій Комнатний.

Нагадаємо, за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» отримати кредит можна на термін до 20 років під 3% річних. Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не пізніше 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому. Нормативна площа житла – 21 кв. м загальної площі на особу і 10,5 кв. м додатково на сім’ю.

Кредит зі статутного капіталу Держмолодьжитла можуть отримати громадяни віком до 35 років включно. Термін кредитування – до 20 років, відсоткова ставка дорівнює обліковій ставці Національного банку України (з 10 грудня 2021 року – 9% річних). Повні умови усіх житлових програм представлені на офіційному сайті Держмолодьжитла.