Сергій Комнатний виступив на сесії ЄЕК ООН

У Женевському Палаці Націй (Швейцарія) почалася 80-та сесія Комітету з питань містобудування, житлового господарства та землеустрою Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН, UNECE). Триденний захід проходить під гаслом: «Забезпечення доступу для гідного, адекватного, доступного та здорового житла для всіх».

komn 02 10 zeneva 1

Участь у сесії на запрошення організаторів бере голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

Очільник Фонду мав виступ у Панельній дискусії «Досвід на рівні країни в розробці політики щодо сталого житла та міського розвитку». Обговорювався досвід національних урядів європейських держав з перехідною економікою щодо підходів до розвитку, моніторингу та реалізації політики житлового будівництва.

Сергій Комнатний поінформував про актуальну ситуацію в Україні щодо забезпечення достатнім, безпечним і недорогим житлом. Адже рівень житлового забезпечення у будь-якій країні є показником якості життя в ній. В останні роки, з огляду на події, що відбулися на території нашої держави, кількість громадян, які потребують додаткової підтримки у вирішенні житлового питання значно зросла. Однією з найбільш соціально вразливих категорій залишаються внутрішньо переміщені особи. Понад 600 тис сімей потребують поліпшення житлових умов, статус внутрішньо переміщеної особи отримали понад 1,3 млн громадян.

komn 02 10 zeneva 2Водночас, за інформацією Держстату, в перенаселеному житлі мешкають 54% українців. Майже кожна п'ята сім'я проживає в житлі, побудованому до 1960 р.

З огляду на таку ситуацію, держава Україна, і безпосередньо Держмолодьжитло вживають можливих заходів для імплементації Цілей сталого розвитку ООН, а саме цілі 11.1 – забезпечити загальний доступ до достатньої, безпечного і недорогого житла і основних послуг.

Голова правління Фонду розповів про існуючі державні та місцеві житлові програми як інструмент забезпечення громадян власним житлом, і про проблеми, що заважають ефективній реалізації цих програм. Незважаючи на вкрай обмежений фінансовий ресурс, загалом учасниками програм Державного фонду за останні 5 років стали 2 239 сімей.

Також Сергій Комнатний зазначив, що Парламентська асамблея Ради Європи 2018 року ухвалила рекомендацію Уряду України розглянути питання про налагодження співпраці з Банком розвитку Ради Європи та використання можливостей цієї установи в пошуку стійких рішень щодо вирішення житлового питання внутрішньо переміщених осіб.

«Ми не полишаємо наше прагнення встановити взаємовідносини з Банком розвитку Ради Європи. Ми сподіваємося, що це питання буде в порядку денному нового уряду України», - сказав голова правління Держмолодьжитла.

Загальна мета сесії – обговорити досвід вдосконалення політики, заснованої на фактах, у вибраних країнах.

Під час заходу будуть представлені основні факти і цифри, що стосуються житла та міського розвитку в країні, відбудеться обговорення досвіду використання даних для укладання проектів житлового та міського розвитку.

Зазначимо, 2016 року ЄЕК ООН спільно з ООН-Хабітат розпочала проект "Політика, орієнтована на докази сталого житла та міського розвитку в окремих країнах з перехідною економікою". Мета проекту – вдосконалити спроможність розробників політики на національному та місцевому рівнях розробляти, переглядати та впроваджувати політику щодо сталого житла та міського розвитку.

Проект передбачає розробку відповідних Керівних принципів ЄЕК ООН / Хабітат ООН і низку навчальних заходів і завершиться у грудні 2020 року.