• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Сергій Комнатний: Забезпеченість житлом – ключовий показник якості життя людей

Сергій Комнатний: Забезпеченість житлом – ключовий показник якості життя людей

Сьогодні, 29 жовтня, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Фонду Іван Парух на запрошення організаторів узяли участь у відкритті Міжнародного фестивалю архітектури і будівництва, що розпочав роботу в Міжнародному виставковому центрі у столиці.

3

Організаторами виставки стали Будівельна палата України спільно з Київським міжнародним контрактовим ярмарком за підтримки Мінрегіону та профільного комітету Верховної Ради.

Фестиваль, який триватиме три дні, є багатопрофільним бізнес-простором, де не лише презентуються досягнення галузі, але й відбувається комунікація керівників та представників будівельних компаній, виробничників, влади, громадських організацій та експертів зі сфер урбаністики, архітектури, будівництва, дизайну і благоустрою.

У рамках виставки відбувся «круглий стіл» щодо такої нагальної для України проблеми, як законодавче забезпечення реконструкції застарілого житла масових серій. Виступаючи на цьому заході, Сергій Комнатний наголосив, що рівень житлового забезпечення є одним із ключових показників якості життя в країні. За останніми доступними статистичними даними, понад 600 тисяч сімей в Україні потребують покращення житлових умов. Ці дані не враховують житлову потребу понад 1,3 млн українців, які стали вимушено переміщеними особами.

2

Підкреслюючи актуальність проблеми, голова правління Держмолодьжитла поінформував, що житловий фонд України на 70% складається з житла, побудованого за часів СРСР. Майже кожна п’ята сім’я мешкає в житлі, збудованому до 1960 року. У відносно новому житлі, збудованому вже за часів незалежності України, проживають лише 11% населення. 7,5% житла взагалі непридатні для проживання.

Старий житловий фонд станом на 1 січня 2018 р. складав майже 45 тисяч житлових будинків, де мешкають 63 тисячі осіб. Аварійне житло в Україні – це 16505 будинків

Тому існує гостра потреба реновувати існуючий житловий фонд відповідно до міжнародних стандартів, що дасть змогу в тому числі суттєво підвищити енергоефективність таких будівель. 

121212

Головними перешкодами на шляху заміни застарілого житлового фонду є обмеженість бюджетних коштів, низька зацікавленість інвесторів у реалізації відповідних проектів і неефективна правова база.

Як позитивний факт Сергій Комнатний відзначив відновлення уваги нових уряду і парламенту до проблем житлової політики, про що свідчить низка ухвалених рішень у цій сфері. Створена робоча група для формування проекту Концепції житлової політики України, яка, висловив сподівання член цієї групи Сергій Комнатний, незабаром почне працювати. Досвід Держмолодьжитла, сподівається він, буде використаний у процесі напрацювання групою рішень та рекомендацій для державної влади.