Шановні друзі, колеги, дорогі українці!

Завершується 2022 рік – чи не перший, що його суто по-людськи хочеться забути, залишивши у минулому випробування, які приніс він Україні і людям, що живуть на нашій прекрасній землі.

Із перспективи сьогодення уже здається дивним, але всі ми входили у цей рік з надією на краще і кожен зі своїми задумами. Та усі плани зламала підступна агресія. Зайве й казати, що ці 300 з лишком днів війни стали найбільш складним періодом в історії Держмолодьжитла. Державній і місцевій владам зараз не до масових житлових програм – усі ресурси спрямовуються на досягнення головної мети: вигнати ворога з рідної землі, забезпечити нашу Перемогу.

Однак ми не маємо права відмовитися від планування як повоєнної відбудови країни, так і поточної діяльності.

Як для державної установи із соціальним мандатом, для Держмолодьжитла реалії війни зробили ключовою цільовою категорією тих громадян, які втратили домівки і переселилися до більш спокійних регіонів України. Саме на наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам наразі сконцентровані зусилля Фонду.

Нагадаю, понад 30 років Фонд працює з молоддю, педагогами, службовцями, учасниками АТО/ООС. До 150 житлових кредитів цим категоріям українців видали протягом нинішнього складного року, просто під час дії воєнного стану. Обґрунтовано розраховуємо продовжити і активізувати цю роботу наступного року. Маємо цікаві пропозиції, про які повідомимо трохи згодом.

Та зараз окремо зупинюся на нашому унікальному шестирічному досвіді реалізації житлових програм саме для внутрішньо переміщених осіб. За рішенням влади започаткували цю роботу 2017 року. Відтоді за низкою програм Держмолодьжитло забезпечило житлом до 2 тисяч сімей ВПО.

Цього року через трагічні події кількість ВПО зросла в рази. Спричинене російською агресією внутрішнє переміщення стало однією з головних проблем, яку Україна змушена вирішувати тут і зараз, просто по ходу війни. Мільйони родин залишилися без даху над головами, рятуючись від війни. Відповідно масштабувалася і житлова проблема цих людей, що потребує системної відповіді з боку нашої держави.

У таких умовах пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО. Особливу вагу тут має дружня підтримка німецького уряду, який у межах міжурядової угоди з Україною надав грант через Банк розвитку KfW з метою забезпечення житлом українців, які є внутрішніми переселенцями.

Ідеться про програму «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», за якою кредитуємо під унікальні для України 3 відсотки річних. Візьму на себе сміливість стверджувати, що на даний час це найбільш зручна для сімей програма в нашій державі і єдина, яка пропонує стале вирішення житлового питання для сотень (а потенційно тисяч) родин ВПО.

Спільно з партнерами з Мінреінтеграції і Мінрегіону відновили дію цієї програми безпосередньо під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану. Забезпечили максимальний комфорт для громадян у спілкуванні з нашими фахівцями, а разом із західними аудиторами додержуємося неупередженості у комп’ютерному відборі учасників проєкту.

На цей час видали понад 570 житлових кредитів внутрішньо переміщеним особам. Працюємо з партнерами, щоб зберегти дуже важливий проєкт і на 2023 рік.

Одночасно пропонуємо підтримати ініціативу проведення потужної міжнародної донорської конференції з метою залучення коштів до реалізації житлових програм для українців, що постраждали від війни.

Адже забезпечення житлом ВПО у різних форматах – це той виклик, який стоятиме перед Україною не один рік.

Одним із напрямків нашої роботи у 2022 році була реалізація пілотного проєкту надання тимчасового житла ВПО і багатодітним сім’ям. За рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики на гуманітарні потреби, у чотирьох регіонах країни (Київщина, Сумщина, Чернігівщина і Житомирська область) родини, які тулилися по чужих кутках, вже мешкають у 60 вмебльованих квартирах, оснащених всім необхідним для проживання. Цю, безумовно, корисну програму слід продовжити, вивчивши набутий нами разом із партнерами (Мінрегіон, обласні військові адміністрації) досвід.

Не омину увагою ще одну важливу ініціативу Держмолодьжитла. Не перший рік ми відстоюємо доцільність приєднання України до Банку розвитку Ради Європи – потужного донора житлових програм зі значним досвідом роботи у державах, де відбулися збройні конфлікти. Цього року завдяки підтримці керівництва Мінрегіону питання членства у Банку перебуває на стадії ухвалення фінальних рішень. Очікуємо, що це станеться 2023 року.

Тож попри те, що вигнання агресора із української землі триває і, мабуть, не завершиться завтра, ми працюємо, намагаємося в міру наявних можливостей забезпечувати людей житлом у різних форматах. Це наш внесок у спільну справу.

Хай же цеглина до цеглини відроджується наш спільний український дім.

Дорогі друзі!

Вітаючи наших колег, партнерів і кожного українця зі світлим святом Різдва і новим 2023 роком, хочу побажати всім нам головного: щоб прийдешній рік став переможним.

Працюємо на своїх місцях для наближення славної звитяги українського народу. І віримо в Перемогу. Це головне очікування від наступних 365 днів.

Звісно, міцного здоров’я всім вам, наснаги і сил для того, щоб зробити свій внесок у спільну велику справу – відродження України з руїн війни і перетворення нашої Вітчизни на квітучу країну заможних і щасливих людей.

Роль як зваженої і точної політики органів влади, так і активності та ефективності будівничих тут буде ключовою. У цій синергії – запорука нашого процвітання. Яке, переконаний, уже не за горами.

 

З повагою до кожного з вас,

Сергій Комнатний,

 

Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву