• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Стосунки держави і ВПО: дискусія у Держмолодьжитлі про житлові аспекти

Стосунки держави і ВПО: дискусія у Держмолодьжитлі про житлові аспекти

 

09 12 6Сьогодні, 12 вересня, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний та перший заступник керівника установи Іван Парух провели зустріч з представниками громадських організацій, які ось уже п’ять років поспіль співпрацюють з Фондом задля вирішення питання забезпечення житлом вимушено переміщених осіб і учасників антитерористичної операції на Сході нашої Вітчизни.

Під час зустрічі представники неурядових організацій активно висловлювалися щодо проблем, з якими стикаються громадяни, інтереси яких вони представляють, на шляху до отримання державної підтримки за державною програмою «Доступне житло» та перспективи придбання власної квартири.

Станом на 01.09.2019 р. відкритий реєстр кандидатів на отримання державної підтримки за цією програмою, який веде Держмолодьжитло, налічує 12 325 сімей, з яких 8225 родин ВПО і 1911 – учасників АТО. І це лише вершина айсберга: загалом по країні сотні тисяч сімей українців гостро потребують власного житла. При цьому слід сказати відверто: більшість людей не виявляють бажання реєструватися для участі в держпрограмі, тому що не вірять у реальність можливості отримати допомогу від держави.

Ключовими проблемами, які стоять на заваді суттєвому збільшенню кількості учасників житлової програми «Доступне житло», є:

  •    неналежне фінансування програми (в останні роки з держбюджету виділяється 100 млн грн, тоді як бюджетний запит за «ДЖ» становить 1 млрд грн);
  •    відсутність механізму кредитування власного внеску громадян (адже більшість ВПО не має змоги внести 50% вартості житла через втрату свого майна на тимчасово окупованій території);
  •    брак політичної волі у попереднього керівництва держави, байдужість попередньої влади до соціально-економічних проблем ВПО, у тому числі до житлового питання.

09 12 4Під час зустрічі заступник голови ГО «Ясна» Олена Зубко зауважила, що сьогодні програма «Доступне житло» для ВПО є єдиною реальною можливістю вирішити їхнє житлове питання, адже інших загальнодержавних програм для цієї категорії українців взагалі не існує.

Сприяти фінансовому наповненню проектів будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб та інших соціально незахищених верств населення, підкреслив очільник Держмолодьжитла, може і повинна стати співпраця національних органів влади з Банком розвитку Ради Європи (БРРЄ) – основним донором подібних проектів у сучасній Європі. Сергій Комнатний висловив сподівання на те, що нова державна влада поділяє розуміння ваги такої співпраці та започаткує членство України в БРРЄ.

Окремим рядком учасники дискусії висловили сподівання, що їхні потреби будуть не просто почуті новим Урядом, але й знайдуть належне відображення, відповідне до бюджетних запитів Держмолодьжитла, у проекті Державного бюджету України на 2020 рік.

 

ДОВІДКА 

щодо стану реалізації житлових програм

В результаті реалізації житлових програм на державному та місцевому рівні в поточному році станом на 01.09.2019 забезпечено житлом  380 громадян, з них:  46 сімей ВПО та 129 сімей учасників АТО.

Станом на 01.09.2019 за рахунок коштів державного бюджету державну підтримку отримали 37 сімей на загальну суму 12,95млн грн, з них:

28 – сім’ї ВПО, 6 - сім’ї учасників АТО.

Загалом за  підсумками реалізації програми доступного житла у 2017-2019 роках за рахунок коштів державного бюджету державну підтримку отримали  365 сімей, з них:

 264 сімей ВПО, 73 сім’ї – учасників АТО.

У відкритому реєстрі кандидатів на отримання державної підтримки станом на 01.09.2019 зареєстровано 12 325 сімей, з них:

 8 225 сімей ВПО, 1 911 - учасників АТО.

Поряд з цим, на сьогодні затверджені та діють місцеві житлові програми, з них:

24 програми, що передбачають забезпечення житлом ВПО;

60 програм, що передбачають вирішення житлового питання учасників АТО.

В поточному році місцевими бюджетами заплановано 252,86 млн грн на фінансування житлових програм.

За рахунок коштів місцевих бюджетів станом на 01.09 2019 забезпечено житлом 14 сімей ВПО та 100 сімей учасників АТО.