У Харкові відновлено житлове кредитування

Влада міста і Держмолодьжитло поновили дію Міської цільової програми придбання доступного житла до 2030 року.

Харківська міська влада у стратегічному партнерстві з Держмолодьжитлом відновили дію Міської цільової програми будівництва (придбання) доступного житла на 2021-2030 роки. Вже у травні перші три молоді сім'ї отримали кредити на власне житло на загальну суму 4,74 млн грн.

Держмолодьжитло є виконавцем цієї програми.

Як зазначив голова правління установи Сергій Комнатний, харківське відділення Фонду впродовж багатьох років мало лідируючі позиції в реалізації місцевих програм.

«Харківська міська рада завжди була для нас стратегічним партнером, і ми дуже раді, що відновлюємо кредитування та починаємо забезпечувати харків'ян житлом. Це перші кредити за міською програмою під час дії воєнного стану. Сьогодні це єдина іпотечна програма, яка працює у Харкові», - зазначив Комнатний.

У міській раді Харкова нагадують, що з початку повномасштабної війни через значні пошкодження міської інфраструктури, житлового фонду та з інших об'єктивних причин укладання і фінансування нових договорів за програмою доступного житла було зупинене.

Сьогодні у Харкові пошкоджено понад 4 тис. житлових будинків. Незважаючи на це, до міста повернулася значна кількість мешканців. Крім того, Харків прийняв багато внутрішньо переміщених осіб. У зв'язку з цим міська влада ухвалила рішення повернутися до реалізації програми.

Отже, спільна робота Харківської міської влади і Держмолодьжитла з відновлення реалізації міської програми придбання доступного житла принесла перші з початку війни результати. Послідовна увага та підтримка з боку керівництва міста, в тому числі Харківського міського голови, забезпечила результат. Підписані перші з початку війни кредитні договори.

Ось одна із трьох родин, яка отримала очікувану підтримку з бюджету міста.

1

Кирило і Яна одружилися 2017 року, з 2018-го мешкали у невеликій квартирі на Північній Салтівці (район Харкова) і міркували про власне житло. Отримали консультацію фахівців місцевого відділення Держмолодьжитла, стали на чергу за міською програмою… Тим часом влітку 2020 року у родину прийшло щастя: на світ з'явився ще один маленький харків'янин – Марк Кирилович.

Незважаючи на тимчасову евакуацію на Полтавщину, главі родини вдалося у значній мірі зберегти джерело доходів. Навіть попри те, що Яна перебуває у відпустці з догляду за сином, офіційних доходів вистачило для отримання кредиту на придбання трикімнатної квартири. Найближчим часом будинок буде введено в експлуатацію і чудова сім'я стане власниками оази своєї мрії.

Дві інші сім’ї кандидатів (обидві освітяни, викладачі) теж обрали свої нові просторі квартири.

У планах на наступні місяці – відновити роботу й за іншими напрямками міської програми доступного житла. Адже цього чекають родини харків’ян.