• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • У перший день весни – конференція щодо перспектив молоді в Україні

У перший день весни – конференція щодо перспектив молоді в Україні

1 березня в Києві відбулася конференція «Україна. Молодь. Світ», організована Всеукраїнською асоціацією «Укрмолодьжитло» спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Захід відбувся в рамках відзначення 30 річниці з дня заснування Асоціації, яка свого часу була створена для об’єднання зусиль активістів руху молодіжних житлових комплексів.

У виступах, які прозвучали під час конференції, йшлося про шляхи вирішення проблем у сфері забезпечення житлом і гідним робочим місцем молодих громадян України на тлі масового відтоку молоді з країни. Мета заходу – привернути увагу до ключових проблем сучасної молоді та сприяти пошуку реальних можливостей їх вирішення.

Відкрили конференцію один із засновників Асоціації, директор Харківського регіонального управління Держмолодьжитла Олександр Вензель і голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

6

Панельну дискусію «Перше робоче місце: Держава, роботодавець, молодь» модерував представник Ради Федерації роботодавців України, голова Асоціації виробників будівельних матеріалів Іван Салій. У цій частині заходу виступили голова Державної служби статистики України Ігор Вернер, керівник департаменту Федерації профспілок України Лариса Ровчак, співробітник Данської Ради у справах біженців Євгенія Бодня, спеціаліст Міжнародної організації з міграції Ірина Локтєва. Підсумок першої половини конференції підбив президент Всеукраїнської громадської організації «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури», колишній очільник Держмолодьжитла Леонід Рисухін.

2

Модератором під час панельної дискусії «Житло для молоді: можливості та виклики» виступав голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний. Своїми думками щодо перспектив надання державою підтримки молодим українцям у придбанні ними власних осель поділилися заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, старший радник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Ігор Шантфор, голова асоціації «Укрмолодьжитло» Євген Ісаєв, голова громадської спілки «Національна молодіжна рада України» Андрій Колобов, помічник голови комітету Верховної Ради України з питань сім’ї та молодіжної політики А. Палатного Орест Криштафович. Через включення з Женеви по скайп-зв'язку з учасниками конференції спілкувалася керівник відділу житлового господарства Європейської економічної комісії ООН Гульнара Ролл.

3

У своєму виступі Сергій Комнатний зазначив, що в України існують програми, які мають на меті створення сприятливих умов для вирішення житлового питання молоді. Це програми іпотечного кредитування за кошти державного та місцевих бюджетів з відсотковою ставкою 3 відсотки річних. Молода сім’я, яка виховує 1 дитину звільняється від сплати відсотків, народження другої дитини передбачає погашення 25% відсотків тіла кредиту, третьої – 50 відсотків.

В різні роки реалізовувались також державні програми з іпотечного кредитування, коли молода сім’я могла взяти іпотечний кредит у банку та отримувати компенсацію частини витрат по кредиту. Умови програм дуже сприятливі, на час їх реалізації були досить досконалими та сучасними механізмами вирішення громадянами житлового питання.

4Проте протягом останніх років ці програми підтримуються і активно реалізовуються тільки місцевими бюджетами. Успіх цих програм на державному рівні знівелювався у значній мірі відсутністю політичної волі до їх реалізації. Тоді як програми підтримки придбання молоддю житла існують у всіх розвинутих країнах світу.

Тоді як можливість для молодої людини самостійно або за часткової підтримки держави вирішити її житлове питання є одним із пріоритетних стимулів залишатися та працювати в своїй країні.

Під час заходу звучали гострі коментарі та запитання, на які були дані фахові та відверті відповіді.

На завершення голова правління Держмолодьжитла звернувся до представників політичних сил із закликом включити до їхніх чільних програмних положень реалістичні плани щодо вирішення житлового питання молоді і створення робочих місць. Політичні програми лідерів президентських перегонів містять гасла щодо необхідності реалізації житлових програм, в тому числі і молодіжних. А людям потрібні конкретні результати. «Ми відкриті до діалогу, який повинен дати громадянам очікуваний ними результат», - резюмував Сергій Комнатний.

За підсумками роботи конференції підготовлено проект резолюції, який після врахування думок учасників заходу буде направлено до органів влади і політичних сил.