• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • У Вінниці обговорили актуальні проблеми щодо забезпечення житлом ВПО

У Вінниці обговорили актуальні проблеми щодо забезпечення житлом ВПО

Сьогодні, 27 липня, Ельвіра Левченко в.о голови правління та Олексій Сторожук в.о директора Вінницького регіонального управління Держмолодьжитла прийняли участь у засіданні круглого столу який відбувся в м. Вінниці на тему: «Чи є наш край  територією дружньою для ВПО: шляхи вирішення житлового питання» організатор - ГО «Об’єднання переселенців «Спільна справа».1 10

Учасники засідання Галина Якубович - заступник міського голови м. Вінниця, Людмила Неверицька - радник з питань ВПО у Вінницькій області, Юрій Зиков - голова ГО ОП «Спільна справа», представники Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, спостережної місії ОБСЄ та  внутрішньо переміщені особи.

Мета заходу - це конструктивний діалог та напрацювання шляхів вирішення житлового питання для ВПО, з використанням досвіду проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

 

1 1В ході жвавого обговорення та виступів в.о голови правління  Держмолодьжитла  Ельвіра Левченко зауважила:

«ВПО – це громадяни нашої країни, які не за власним бажанням залишили свої домівки. Вони обирають серед регіонів нашої країни місце для розбудови свого «нового життя», де будуть працювати сплачувати податки та виховувати своїх дітей. Вони мають на меті стати повноцінними мешканцями обраного регіону та забути про статус ВПО.

На сьогоднішній день програма «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» це єдиний законодавчо врегульований механізм вирішення житлового питання внутрішньо переміщених осіб. на який нажаль передбачено мізерне фінансування. Розробка та впровадження місцевих програм за підтримки місцевих органів влади дасть змогу допомогти більшій кількості людей здобути власну домівку.

Ми не стоїмо осторонь, а робимо усе можливе для допомоги ВПО.

Держмолодьжитлом налагоджено співпрацю з міжнародними інституціями:

- з представництвом Ради Європи в Україні (Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні») щодо реалізації положень Резолюції 2198 (2018) Парламентської Асамблеї Ради Європи в частині вирішення житлових питань внутрішньо переміщених осіб;

- з Агентством ООН у справах біженців (UNHCR). Яким, зокрема проводиться оцінка програми «Доступне житло», в якій буде зібрана та проаналізована інформація стосовно: демографічного, соціального та економічного профілю бенефіціарів програми; доступу ВПО до програми та їх задоволеність процедурою; житлових об’єктів та доступу до об’єктів інфраструктури, тощо. Ця інформація буде використана в тому числі з метою сприяти адвокації та розширенню даної житлової програми для ВПО».

Учасники заходу були одностайні в тому,  що держава, органи місцевого самоврядування, громади повинні сприяти повноцінній соціальній адаптації вимушених переселенців. І одним з найбільш важливих є вирішення  житлового питання ВПО, зокрема надання їм підтримки та сприяння у придбанні постійного власного житла.