• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Учасники АТО і ВПО в Черкасах отримали документи на квартири за програмами Держмолодьжитла

Учасники АТО і ВПО в Черкасах отримали документи на квартири за програмами Держмолодьжитла

Сьогодні, 31 січня, в Черкасах відбулося розширене засідання «Центру допомоги учасникам антитерористичної операції».

03Від імені Держмолодьжитла учасників засідання привітав голова правління Фонду Сергій Комнатний. Він зазначив, що місією Фонду завжди була і залишається допомога громадянам України в придбанні ними доступного і достойного житла. Внаслідок трагічних подій на Сході нашої держави і в Криму у вітчизняному законодавстві з’явилася нова категорія громадян, які потребують першочергової уваги держави, – вимушені переселенці й учасники АТО. Саме на підтримку їхньої потреби мати власне житло зроблено акцент у програмах Фонду протягом останніх двох років.

Результати цієї роботи визначаються обсягами фінансування житлових програм з бюджетів різних рівнів, сказав очільник Фонду. І приємно відзначити результат, якого досягнуто завдяки співпраці Черкаського регіонального управління Держмолодьжитла з владою області, міст, районів та органами місцевого самоврядування. Кількість сімей, які придбали житло за програмами, що їх адмініструє Фонд, слід нарощувати, наголосив Сергій Комнатний. На завершення виступу він подякував захисникам Вітчизни за їхній подвиг.

Учасники АТО і вимушені переселенці отримали документи на квартири, придбані за державною і місцевою програмами Держмолодьжитла. До урочистого вручення були запрошені 21 учасник АТО і 8 громадян – учасників програми «Доступне житло», з яких 7 – внутрішньо переміщені особи і 1 учасник АТО.

05 06

Зі звітом про роботу Черкаського регіонального управління Держмолодьжитла виступив директор Черкаського РУ Держмолодьжитла Олександр Паливода. Він нагадав, що 28 серпня 2015 р. Черкаська обласна рада ухвалила обласну Програму забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом у 2015-2020 рр. 11 липня 2018 р. облрада внесла в документ зміни, включивши до програми бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності і державного суверенітету України. Зараз документ має назву «Обласна програма забезпечення учасників АТО і бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, та членів їхніх сімей житлом у 2015-2020 рр.».

Основні умови програми:

-  місячний платіж по кредиту в межах  1-2 тис. грн;

-  мінімальний вплив чиновника на вибір об’єкта придбання.

Джерела фінансування програми з урахуванням децентралізації:

-  кошти обласного бюджету – 10% вартості об’єкта інвестування;

-  кошти місцевих бюджетів міст, районів, де зареєстрований учасник АТО, – 90% вартості об’єкта інвестування.

Відповідно до програми ухвалено 20 районних і 7 програм у містах обласного значення Черкащини. Також роботу з ухвалення програм провадять об'єднані територіальні громади – Степанецька і Білозірська.

За час дії програми досягнуто таких результатів:

2016 рік – 2 квартири: м. Умань та Сміла (на суму  930,430 тис. грн);

2017 рік – 18 квартир: 15 у Черкасах, по одній в Умані, Смілі, Шполі (на суму 12 140,194 тис. грн);

2018 рік – 21 квартира: 15 у Черкасах, по одній в Умані, Смілі, Каневі, Звенигородці, Шполі, Корсунь-Шевченківському (на суму 15 278,813 тис. грн).

         На 2019 рік у місцевих бюджетах заплановано 15,25 млн грн (обласний бюджет – 2 млн грн, бюджети міст Черкаси – 12 млн грн, Умань – 0,65 млн грн, Сміла – 0,60 млн грн).

Найбільшої популярності програма набула в Черкасах: тут на 1 січня 2019 р. до РУ Держмолодьжитла звернулися 382 учасника АТО, з яких 146 здали повний пакет документів. По області до РУ Держмолодьжитла звернулися 104 учасники АТО, з яких 43 здали повний пакет документів.

Учасники АТО, які придбали житло в кредит, задоволені можливістю участі в  програмі, адже середня щомісячна плата по кредиту становить 1000-2000 грн. Це суттєво дешевше, ніж винаймати житло.

Керівник регіонального управління звернувся з проханням до влади районів, міст обласного значення і об'єднаних територіальних громад ухвалити зміни до місцевих програм і передбачити кошти в місцевих бюджетах, як це роблять міста Черкаси, Умань, Сміла, Канів,  Шполянський, Звенигородський, Корсунь-Шевченківський райони.