• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Участь у засіданні Комітету з питань житлової нерухомості

Участь у засіданні Комітету з питань житлової нерухомості

1eЗаступник голови правління Держмолодьжитла Ельвіра Левченко взяла участь і виступила на засіданні Комітету з питань житлової нерухомості URE Club.

Обговорювалися проблеми і перспективи іпотечного кредитування в Україні. Однією з головних причин, які стримують розвиток іпотеки, фахівці банківського ринку назвали недостатнє фінансування державних житлових програм. Саме на цій проблемі зупинилася у своєму виступі Ельвіра Левченко.

Для стимулювання розвитку іпотечних програм комерційних банків і істотного зниження процентних ставок необхідні такі передумови, як зменшення резервних вимог НБУ з діючих 13% до 2%, які діяли до 2017 року. Зниження резервних вимог дасть змогу більшій кількості комерційних банків розвивати свої іпотечні програми. Крім того, майнові права на нерухомість знову повинні стати предметом застави. При збереженні ж існуючих правил у 2019 році обсяг виданих іпотечних кредитів не перевищить 3 млрд. грн.

За останніми даними, в загальній кількості угод по відчуженню майна іпотечні договори не перевищують 3 відсотки. «2018 року на первинному і вторинному ринках країни видано 2,5 млрд грн іпотечних кредитів. Сьогодні частка іпотечних портфелів українських банків становить лише 2% загальних активів банківської системи. Разом з тим, ми оцінюємо потенціал ринку іпотеки в 10 млрд грн на рік», - повідомила Олена Дмитрієва, заступник голови правління «Глобус Банку».

За її словами, 2019-го навряд чи варто очікувати істотного зниження відсоткових ставок. «При нинішніх ставках розвивати іпотечне кредитування можна лише через спільні програми із забудовниками. Є сегмент клієнтів, готових купити квартири тільки при використанні таких кредитних програм». Банкіри очікують, що істотно зросте цікавість до спільних іпотечних програм у забудовників Львова, Одеси, Дніпра.

Повноцінна ж іпотека дозволить не тільки стимулювати будівництво, а й вплине на ринкові ціни.

За результатами обговорення Комітет з питань житлової нерухомості URE Club порушуватиме перед відповідними органами державної влади питання збільшення фінансування житлових програм.