• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Відбулося засідання Наглядової ради Держмолодьжитла

Відбулося засідання Наглядової ради Держмолодьжитла

17 січня 2023 року в режимі онлайн відбулося чергове засідання Наглядової ради Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Головувала на засіданні заступник голови Наглядової ради, заступник міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Публічний звіт про виконання Стратегічних напрямів розвитку Держмолодьжитла у 2022 році представив Наглядовій раді голова правління Фонду Сергій Комнатний.

У складний воєнний рік збережений ключовий вектор діяльності установи, підкреслив очільник Держмолодьжитла, - кредитування придбання житла внутрішньо переміщеними особами, молоддю, учасниками АТО та іншими категоріями громадян.

2022 року укладено 540 договорів з сім’ями на придбання житла чи його передачу в безплатний соціальний найм. Зокрема, 471 договір про надання пільгових іпотечних кредитів за різними програмами, 60 угод найму житлових приміщень, 9 договорів компенсації частини вартості житла.

За категоріями: 352 сім’ї клієнтів Фонду, з якими 2022 року укладено договори, мають статус внутрішньо переміщеної особи (всього із 2017 року установа обслуговує 1776 сімей ВПО). 36 клієнтів мають статус учасника бойових дій (із 2017 р. – 1311 сімей цієї категорії).

Усього за більш ніж 30 років діяльності клієнтами Держмолодьжитла стали 42 155 громадян України.

photo1

Фахівці Держмолодьжитла брали активну участь у розробці нормативних актів, спрямованих на спрощення і оптимізацію умов придбання власного житла українськими родинами.

Зокрема, підготовлені спеціалістами Держмолодьжитла і Мінрегіону та внесені Урядом наприкінці 2022 року зміни до Порядку використання коштів статутного капіталу Фонду дадуть змогу в короткостроковій перспективі почати кредитування житлової потреби молодих сімей під прийнятні для багатьох 7% річних.

Фонд ініціював і брав участь у розробці проєкту закону про приєднання України до Банку розвитку Ради Європи. Завершення цієї процедури відкриє можливість отримання доступного фінансового ресурсу на житлові програми для ВПО.

Важливий напрям докладання зусиль колективу Фонду як соціально орієнтованої установи – участь у розробці законодавства, що регулює запровадження кредитних канікул для позичальників, житло яких зруйноване чи пошкоджене внаслідок воєнних дій, і можливість реструктуризації кредиту для громадян, які через війну втратили доходи.

Фахівці Держмолодьжитла брали участь у розробці і практичній реалізації пілотного проєкту надання у безплатний найм житла в чотирьох регіонах для проживання 60 сім’ям що постраждали внаслідок збройної агресії. Програма реалізована за кошти, надані через Мінсоцполітики для формування фонду соціального (тимчасового) житла.

Фундаментальну роль 2022 року мав українсько-німецький проєкт «Житлові приміщення для ВПО», який реалізували Держмолодьжитло і Мінреінтеграції за рахунок коштів уряду Німеччини, що надаються через банк KfW. Завдяки проактивній позиції керівництва Фонду роботу програми було поновлено під час дії в Україні воєнного стану. 2022 року відбулися 9 рандомних відборів учасників програми. 332 українські родини придбали житло на найбільш вигідних у нашій державі умовах, під 3% річних.

Попри складні умови збройної агресії, у низці регіонів тривала реалізація 88 місцевих житлових програм. 2022 року на регіональному рівні прийняті 5 нових програм забезпечення громадян житлом. Фонд залучив майже 63 млн грн коштів місцевих бюджетів.

Основні фінансові результати Держмолодьжитла мали позитивну динаміку. Статутний капітал Фонду на 01.01.2023 р. склав 611,3 млн грн (зростання на 4,5%). Кредитний портфель сягнув 2,63 млрд грн (зростання на 16%). На обслуговуванні установи перебувають понад 13 тисяч договорів.

В економіку України залучено майже 744 млн грн інвестицій – незначне скорочення цього показника спричинене зменшенням фінансування місцевих житлових програм.

photo2

 

2022 року тривала цифрова трансформація Держмолодьжитла, співпраця із Порталом державних послуг ДІЯ. Щоб привести структуру Фонду у відповідність до вимог законодавства, здійснена реорганізація установи із приєднанням регіональних управлінь до Держмолодьжитла. Важливо, що цей процес не створив незручностей клієнтам Фонду.

Голова правління Держмолодьжитла представив Наглядовій раді Стратегічні напрямки розвитку і діяльності Фонду на 2023 рік.

Серед ключових векторів – посилення інституційної спроможності установи, прозорість її роботи для суспільства, підтримка на належному рівні якості кредитного портфелю, залучення інвестиційних ресурсів у житлове кредитування, реалізація і розширення переліку житлових програм Держмолодьжитла.

Члени Наглядової ради одноголосно затвердили обидва документи.

Під час засідання розглянуті й інші питання діяльності Держмолодьжитла, з яких ухвалені відповідні рішення.

 

До відома громадськості – Публічний звіт про виконання Стратегічних напрямів розвитку Держмолодьжитла у 2022 році: