З 25-річчям Конституції України! З Днем молоді!

Серед ключових завдань держави – забезпечити виконання конституційної норми про право на житло

Ухвалений 1996 року Верховною Радою України Основний Закон став відображенням споконвічного прагнення українців до творення власної держави.

Конституція є невід’ємним атрибутом державності, документом, який регулює ключові відносини в суспільстві. Конституція – це правовий акт вищої юридичної сили, юридичний фундамент державного і громадського життя, головне джерело національної системи права. Наявність Конституції є обов'язковою ознакою держави, що ґрунтується на пануванні права, запереченні сваволі влади та безправ'я підвладних.

На час ухвалення українська Конституція була визнана європейською спільнотою однією з найбільш досконалих. Проте у процесі її практичної реалізації виникло чимало проблем. Частина закріплених у ній прогресивних засад досі залишаються на папері.

Серед них і конституційне право громадянина на житло, передбачене статтею 47 Основного Закону. Право на житло є природним правом кожної людини, одне з ключових конституційних прав. Забезпеченість громадян житлом є одним із основних показників добробуту нації. Задекларовані державою конституційні норми щодо житла мають знаходити відображення у похідних від Конституції законодавчих актах. Конституційні норми щодо права на житло мають становити основу всього законодавства у сфері житлової політики.

finans1

Однак на даному етапі розвитку держава Україна перебуває на початковому етапі формування інструментів захисту природніх прав своїх громадян. За десятиліття після ухвалення Конституції досі не втілено в життя, не сформовано правову базу житлової політики, яка б відповідала Конституції. Правильні та сучасні норми Конституції не знайшли відображення у галузевих нормативно-правових актах та практичному житті.

Держмолодьжитло у межах своїх повноважень виконує завдання з реалізації державних житлових програм. Проте обсяг фінансування не дає змоги досягнути бажаного результату і зробити рішучі кроки до забезпечення сотень тисяч українських сімей доступним та комфортним житлом.

 

Проте ми працюємо і віримо у те, що спільними зусиллями влади і активного суспільства нам вдасться досягнути поставлених цілей.

Шановні друзі! Власний дах над головою – не примха і не забаганка для багатих. Не потрібно принижувати наших громадян, заявляючи, що багато з них не зможуть утримувати власне житло, а тому потрібно поселити сотні тисяч сімей у тимчасові «гуртожитки», в яких залежність людини стане ще більш відчутною. Експерименти соціалізму ми вже пройшли, і не варто намагатися знов намагатися повернути нас у минуле, пропагуючи тоталітарні гасла. Приватна власність на житло, одночасно з широким розвитком інших форм житлової політики (орендне, тимчасове, муніципальне житло) має стати фундаментом економічно незалежного суспільства.

Вітаючи вас із Днем Конституції і Днем молоді, які майже збігаються в часі, хочу побажати, щоб кожна українська родина, і молодь, і учасники АТО, і переміщені особи, і інші категорії за необхідності мали змогу придбати собі оселю. У тому числі скориставшись для цього допомогою своєї держави на прозорих умовах.

Сергій Комнатний, голова правління Держмолодьжитла