Житло для ВПО: практичний досвід Держмолодьжитла

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук виступив із презентацією напрямків роботи Державного фонду під час парламентсько-муніципального форуму-діалогу «Житло для внутрішньо переміщених осіб». Захід організований Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб за підтримки Програми USAID РАДА: наступне покоління.

Більшість житлових програм з числа тих, які реалізує Держмолодьжитло, адаптовані до потреб ВПО, зазначив очільник Фонду. Так, високий попит у громадян мала програма пільгового довгострокового іпотечного кредитування ВПО і учасників АТО/ООС (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019р. №980) з доступними умовами – 3% річних, 6% власного внеску. Реалізація програми стартувала 2019 року, і вже в перші дні для участі в ній зареєструвалися понад 10 тис. громадян, у т.ч. 6,6 тис. ВПО. Однак уже з наступного року фінансування програми з держбюджету припинилося: наразі сім’ї отримують такий кредит лише за рахунок коштів від повернення вже виданих кредитів.

На основі набутого досвіду Держмолодьжитло спільно з Мінреінтеграції досягли домовленостей з міжнародними партнерами, завдяки чому були залучені небюджетні джерела фінансування. Програма для ВПО стала основою для міжнародного проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», що реалізується з 2021 року. Це програма пільгового іпотечного кредитування за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). Кредити надаються на 30 років під 3% річних з 6% власного внеску, вибір кандидатів здійснюється рандомно.

Перша фаза проєкту завершена – 669 сімей ВПО придбали житло. Паралельно створений револьверний фонд для подальшого кредитування з коштів від повернення вже виданих кредитів. Програма є надзвичайно затребуваною у цільової групи громадян, у реєстрі кандидатів перебувають близько 36,4 тис. українців.

Після завершення першої фази був проведений міжнародний аудит, який підтвердив високу якість роботи Держмолодьжитла. Німецькі партнери висловили готовність і надалі бути з Україною та виділити додаткове фінансування програми в обсязі 17 млн євро, що дасть змогу забезпечити житлом ще близько 400 сімей ВПО.

Підсумовуючи, Микола Марчук наголосив, що механізми і умови згаданих програм якнайповніше відповідають запитам переміщених осіб і є доступними для них. Тисячі родин сподіваються за допомогою такої державної підтримки придбати власне житло в Україні.

Тож інструменти вирішення житлового питання ВПО в Україні є, і вони на практиці довели свою ефективність. Тепер важливо їх масштабувати і забезпечити достатнім фінансуванням з різних джерел: державного, місцевих бюджетів, грантових і донорських коштів. У цьому сенсі Фонд розраховує на значні можливості, які надає вступ України в Банк розвитку Ради Європи – структуру з великим досвідом реалізації соціальних програм у країнах Європи, які зазнали лих війни. Зараз відкрито шлях до залучення інвестиційних і грантових ресурсів, зокрема й на житлові програми.