• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Житлове питання ВПО: держава повинна дати чесну відповідь

Житлове питання ВПО: держава повинна дати чесну відповідь

13 березня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у «круглому столі» «Забезпечення ВПО, учасників АТО/ООС житлом: державні програми та ініціативи», організованому Українською Гельсинською спілкою з прав людини і Норвезькою радою у справах біженців (NRC).

Очільник Фонду розповів про існуючі сьогодні 4 державні та 121 регіональну житлові програми, які адмініструє Держмолодьжитло. Нагадавши про те, що завдяки цим програмам 1647 сімей придбали 2019 року власне житло. З них 782 родини внутрішньо переміщених осіб. А загалом з 2017 року, коли ця категорія вперше з’явилася окремим рядком у житлових програмах, 1055 сімей ВПО та 880 родин учасників АТО мають дах над головою завдяки участі в програмах Державного фонду.0

Окремо Сергій Комнатний зупинився на факторах, які не дають змоги зробити точкові успіхи системними. Насамперед це вкрай недостатнє фінансування державних житлових програм. Скажімо, на «Доступне житло» у держбюджеті України 2020 року передбачено 100 млн грн – десяту частину від запиту Держмолодьжитла. Не фінансується з держбюджету  молодіжне іпотечне кредитування, поки що не має продовження програма кредитів для ВПО і АТО під 3% річних, яка мала величезний попит у грудні минулого року.

Тим часом на чергах для участі в програмах Держмолодьжитла перебувають десятки тисяч сімей, які чекають на допомогу держави у реалізації їхнього конституційного права на житло. В тому числі й ВПО – такі ж громадяни України, як і всі інші, підкреслив Сергій Комнатний, з таким же обсягом прав.

Вирішенню житлового питання економічно активної частини населення повинна сприяти комплексна житлова програма, розробка концепції якої почалася за попереднього Уряду. Забезпечити ж житлом інші категорії українців, у т.ч. пенсіонерів, безробітних, людей з інвалідністю тощо держава може і повинна через розвиток орендного і соціального житла. Причому останнє не повинно передаватися у власність, а має залишатися у фондах місцевих чи центральних органів влади, переконаний Сергій Комнатний. Держава зобов'язана чесно сказати своїм громадянам, який обсяг соціальних гарантій вона може реально забезпечити. Зокрема, безплатного житла у власність в Україні немає і більше не буде, переконаний глава правління Держмолодьжитла.

Ще одним важливим кроком для вирішення житлової проблеми громадян повинна стати співпраця уряду України з європейськими фінансовими інституціями, однією з найбільш ефективних серед яких є Банк розвитку Ради Європи. Про вигідність спільних проектів з БРРЄ для залучення дешевого кредитного ресурсу йдеться у Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи №2198. Очільник Держмолодьжитла не перший рік відстоює актуальність започаткування партнерства України з БРРЄ. Можливо, нинішній Уряд зробить відповідні кроки, висловив сподівання Сергій Комнатний. Після виступу він відповів на численні запитання учасників «круглого столу».