Зроблено перший крок до членства України в БРРЄ

Україна продовжує боротьбу з російським агресором. Водночас із консолідацією всього суспільства, запорукою майбутньої Перемоги є допомога зарубіжних партнерів, яких стає дедалі більше. Тому, попри всі обставини, ми розширюємо коло друзів України.

Невдовзі партнером у відбудові України стане Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ). Набуття членства в Банку рекомендовано Україні Парламентською Асамблеєю Ради Європи у Резолюції 2198 (2018 р.) «Гуманітарні наслідки війни в Україні».

За ініціативою Міністерства розвитку громад та територій України на рівні Уряду нашої держави утворено Міжвідомчу робочу групу з питань членства України в Банку розвитку Ради Європи. Це перший конкретний крок до членства нашої держави в БРРЄ.

«Переконаний, приєднання України до БРРЄ є важливим для українців кроком, який сприятиме модернізації державної житлової політики в нашій державі, допоможе розробити нові житлові програми, взяти участь у міжнародних інвестиційних проєктах, залучати іноземні інвестиції для забезпечення житлом українців, які постраждали внаслідок війни», – наголосив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Держмолодьжитло доводило потрібність приєднання України до Банку на всіх рівнях центральної влади ще з 2018 року. Сподіваємося, зараз це рішення, яке допоможе вимушено переміщеним особам отримати житло, буде реалізоване», - зазначив голова правління Фонду Сергій Комнатний.

На який відчутний результат об’єднання зусиль із Банком можуть очікувати українці? За підтримки потужної європейської інституції, яка має багаторічний досвід фінансування житлових програм для переміщених осіб у різних країнах Європи, ми зможемо швидше і більш ефективно вирішити житлову проблему наших родин, що їх війна позбавила даху над головою. А таких сімей, на жаль, значно побільшає внаслідок цієї війни.

Банк розвитку Ради Європи заснований 1956 року вісьмома державами – членами Ради Європи для вирішення проблем біженців, з якими Європа зіткнулася після Другої світової війни. Головна мета житлових проєктів Банку – сприяти доступу до достойного і доступного житла для малозабезпечених і осіб середнього достатку через надання позик або зменшення дефіциту житла (будуючи нове житло або відновлюючи наявний житловий фонд).

Із 1956 року загальна сума схвалених проєктів Банку в житловому секторі сягає 11 млрд. євро. Наразі Банк розвитку Ради Європи реалізує 13 проєктів в Албанії, Боснії та Герцеговині, Республіці Молдова, Чорногорії, Румунії, Сербії та Македонії.