• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Державні житлові програми потрібні українцям - Сергій Комнатний

Державні житлові програми потрібні українцям - Сергій Комнатний

22642960 1637093463031479 1147545927 o

Актуальним для українців є розвиток житлових програм, які реалізує Держмолодьжитло – Сергій Комнатний

Сьогодні у Мінрегіоні на виконання доручення Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва відбулася нарада, присвячена пошуку шляхів комплексного вирішення соціальних проблем військовослужбовців, малозабезпечених, дітей-сиріт та інших осіб, які мають право на особливу допомогу з боку держави.

Проекти розроблених Держмолодьжитлом концепцій державних програм забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей, а також дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, представив під час наради голова правління установи Сергій Комнатний.

Він нагадав, що за 25 років діяльності Держмолодьжитла забезпечено квартирами понад 37 тисяч українських сімей, збудовано більше 2,3 млн кв. м житла, у будівельну галузь залучено 3,7 млрд грн коштів.

- Іпотечне кредитування, яке пропонують банки, не вирішить житлового питання пересічних українців, - сказав Сергій Комнатний. – Тому вкрай необхідним є розвиток, фінансування і модернізація житлових програм, які реалізуються за участі держави і місцевого самоврядування.

Впроваджуючи Стратегію розвитку Держмолодьжитла як інструменту реалізації державної житлової політики, Фонд спільно з Мінрегіоном внесли на розгляд уряду низку проектів постанов, які спрощують доступ громадян до державної підтримки в забезпеченні житлом.

Результати цієї роботи вже є. Після ухвалення Кабінетом міністрів постанови від 20 вересня №708 нову актуальність отримала програма «Доступне житло». В її межах учасники АТО і внутрішні переселенці отримали право на державну підтримку у придбанні власного житла в розмірі 50% від його вартості. Спрощено доступ людей до програми: усунуто радянський рудимент – бюрократичну вимогу перебування на квартирному обліку.

Завдяки перерозподілу коштів у 2017 році на цю програму виділено з Державного бюджету 30 млн грн, що дасть змогу забезпечити квартирами 60-70 осіб по всій країні. Зроблено перший крок до відновлення роботи зазначеної програми. Надалі важливо передбачити повноцінне фінансування цієї програми на 2018 рік. Як зазначив Сергій Комнатний, бюджетний запит на наступний рік за цією програмою – 1 млрд грн.

Презентація Держм Концепц ввійськовосл

Крім того, Фондом спільно з Мінрегіоном розроблено проект постанови Уряду про модернізацію порядку надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям на придбання житла. Запропоновані зміни спрощують доступ молодих українців і до цієї програми.

  

Презентація Держм Концеп Сироти Jpeg

Запропоновані Держмолодьжитлом концепції житлових програм для окремих категорій громадян були активно, гостро і відверто обговорені. Для узгодження позицій учасники наради домовилися створити спільні з Міноборони, Мінсоцполітики та іншими центральними органами виконавчої влади робочі групи.