• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Держмолодьжитло: результати роботи за І півріччя 2023 року

Держмолодьжитло: результати роботи за І півріччя 2023 року

Держмолодьжитло інформує про стан укладення іпотечних договорів з громадянами за підсумками роботи установи у січні-червні 2023 року.

За першу половину 2023 року за усіма програмами, які обслуговує Фонд, регіональні відділення Держмолодьжитла уклали 222 договори з громадянами на придбання житла.

Зокрема, видано 137 пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім’ям. Із коштів місцевих бюджетів – 15 кредитів, зі статутного капіталу Держмолодьжитла – 122 кредити.

Пільгових довгострокових кредитів іншим категоріям населення (науковцям, педагогам, працівникам бюджетної сфери, учасникам бойових дій, внутрішньо переміщеним особам та ін.) за шість місяців видано 85. За кошти ґранту Уряду Німеччини – 76 (програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»), за кошт місцевих бюджетів – 9.

За усіма програмами протягом І півріччя 2023 р. забезпечені власним житлом 17 родин учасників АТО/ООС і 87 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Загальний обсяг спрямованих на кредитування коштів у І півріччі склав 371,4 млн грн.

Фінансування програм здійснювалося з таких джерел:

- із ґрантових коштів, наданих Урядом Німеччини через банк KfW (програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб») – 76 іпотечних договорів,

- з коштів місцевих бюджетів – 24 договори,

- зі статутного капіталу Держмолодьжитла – 122 кредити.

Сергій Комнатний, голова правління Держмолодьжитла:

-         З очевидних причин фінансування житлових програм із державного бюджету України цього року відсутнє. Але обсяг потреби наших громадян у житлі зростає, і це змушує Фонд працювати над пошуком альтернативних варіантів фінансування іпотечних програм, які ми адмініструємо.

Зокрема, очікуємо на продовження дії на 2023 і наступні роки дуже потрібної громадянам програми «Житлові приміщення для ВПО». З боку ґрантодавця – уряду Німеччини є готовність спрямувати на цю програму на поточний рік 17 млн євро. Держмолодьжитло як виконавець забезпечує цілковиту прозорість реалізації проєкту, що підтвердив міжнародний аудит. Чекаємо на завершення бюрократичних процедур і поновлення незалежного комп’ютерного відбору учасників програми.

Відзначаємо активізацію місцевих житлових програм у низці регіонів.

Продовжуємо кредитувати молодь за рахунок нашого оборотного статутного капіталу.

Шукаємо інші позабюджетні джерела фінансового наповнення житлових програм. Великі сподівання покладаємо на майбутню співпрацю України з Банком розвитку Ради Європи – банківською установою, яка володіє унікальним досвідом фінансування житлових проєктів у країнах континенту, які зазнали лих війни. Нагадаю, Україна стала членом згаданого банку в тому числі й завдяки активній адвокації з боку Держмолодьжитла.