• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Держмолодьжитлу – 31 рік: Забезпечено інституційну і фінансову стабільність

Держмолодьжитлу – 31 рік: Забезпечено інституційну і фінансову стабільність

Сьогодні, 4 липня, виповнився 31 рік Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

За три десятиліття власним житлом за всіма програмами Фонду забезпечені 42 380 українських родин.

Та ці цифри – немов з іншого, попереднього життя… Через незалежні від нас обставини цей день доводиться зустрічати в умовах широкомасштабної воєнної агресії росії проти України. Війна вплинула на переоцінку результатів роботи всіх і кожного і зробила ключовими справді ціннісні речі. Безумовно, це накладає відбиток і на роботу Фонду. Частина наших колег, як нинішніх, так і колишніх, наближають Перемогу у лавах Збройних Сил України. Ті ж, хто працює в тилу, докладають зусиль за себе і за героїв у військових одностроях, сприяючи забезпеченню житлом українців, які потребують даху над головою.

Попри складні обставини воєнного стану, Держмолодьжитло зберегло не лише фінансову, але й інституційну стабільність – залишаємося ефективним інструментом державної житлової політики й одночасно вирішуємо завдання структурної реорганізації і технічної модернізації. Займаємося питаннями, до яких не доходили руки і в довоєнні часи. Зауважу, сталий розвиток Фонду є результатом ухвалених своєчасно, ще на першому етапі масштабної воєнної агресії, управлінських рішень.

Із причин, які зайве пояснювати, цього, як і минулого року ми не розраховуємо на фінансування житлових програм із державного бюджету України. Але обсяг потреби українців у житлі лише стрімко зростає. Тому не маємо іншого виходу, окрім пошуку джерел надходження коштів. Маємо певні результати на цьому шляху.

Завершено надання іпотечних кредитів у межах першого етапу спільної україно-німецької програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується коштом уряду Німеччини через банк KfW. Проведений 2023 року міжнародний аудит Держмолодьжитла продемонстрував високий фаховий рівень і цілковиту прозорість реалізації цієї програми Фондом. Міжнародні партнери пропонують українському урядові продовжити дію програми щонайменше на цей і наступний роки. Тож сподіваємося на нові етапи незалежного комп’ютерного відбору отримувачів пільгових кредитів під 3 відсотки річних уже за кілька місяців. Важливо, що кошти ґранту залишаться в економіці України і довгі роки працюватимуть на благо нашого народу.

П’ять років на всіх щаблях влади ми відстоювали доцільність приєднання України до Банку розвитку Ради Європи – унікальної структури із колосальним досвідом реалізації соціальних програм у країнах Європи, що зазнали лих війни. І от кілька тижнів тому важливий крок зроблено: наша держава стала 43-ім членом банку. Це відкриває шлях до залучення дешевих інвестиційних і ґрантових ресурсів, зокрема й на житлові програми.

Поступово відновлюється фінансування програм забезпечення житлом із місцевих бюджетів. Це вияв довіри до інституційної спроможності Держмолодьжитла і водночас показник якості роботи регіональних відділень Фонду. Активізуємо цю роботу там, де є воля місцевих влад, розуміння важливості вирішення житлової проблеми для громад і синергія з нашими регіональними відділеннями.

Загалом за 2022 рік на тлі вкрай обмеженого фінансування чверть ринку іпотеки в Україні, у тому числі банківської, склав кредитний портфель Держмолодьжитла. Уже за перше півріччя нинішнього року кожен третій кредит у державі видали регіональні відділення Фонду. Цей результат ми будемо зберігати і розвивати.

Та головне – всім нам разом, усьому українському народові в єдності вибороти велику Перемогу. Тоді й наступну річницю Фонду відсвяткуємо у вільній, мирній, квітучій країні щасливих людей.

Наближаймо Перемогу щодня!

З повагою,

Сергій КОМНАТНИЙ,

Голова правління

Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву